Gata, au început sărbătorile de iarnă. Impodobim bradul, punem luminițe, ne punem șosetele acelea groase și foarte colorate, cu omuleți de zăpadă, cu reni, cu Moși etc, bem un ceai cu lămâie, cu miere și de ce nu, facem și o turtă dulce.
Este minunata pentru orice sarbatoare, weekend sau seară friguroasă atunci cand un pofticios mic nu te lasa sa mai faci nimic prin casa. „Te rooooog, mami! Facem biscuiti de turta dulce?”
Iata care este cea mai buna reteta de turta dulce:
Ingredientele necesare pentru a face magie in bucatarie:
- 5-6 linguri de miere (tu decizi cat de dulce iti doresti sa fie!)
- 350 gr. faina
- 1 lingurita de drojdie sau 1/2 lingurita de bicarbonat de sodiu
- 1/2 lingurita scortisoara
- 1/2 lingurita praf de ghimbir
- 1/2 lingurita praf de nucsoara
- 1 lingurita de coaja rasa de portocala
- 1 ou
- 50 gr de unt moale
Secretul bucatarului
Un adevarat bucatar sef are nevoie de un ajutor de incredere. Chiar daca are 4 ani, mi-a demonstrat, in repetate randuri, ca este cel mai priceput la decupat forme si cel mai rapid devorator de biscuiti calzi.
Ce face bucatarul sef? Incalzeste mierea si untul pe aragaz, pana se ajunge aproape la punctul de fierbere. Intr-un alt bol amesteca ingredientele uscate, oul, iar apoi adauga si amestecul facut din miere si unt.
Se mai adauga faina daca este necesar, se framanta aluatul pana cand se omogenizeaza si nu se mai lipeste de mana. Se face din aluat o sfera mare, care se acopera cu un prosopel si se lasa cam o ora. Apoi se mai framanta un pic si se intinde o foaie pe masa de lucru.
Citeste si: Iata de ce este important sa gatesti impreuna cu copilul!
Si uite de aici ajutorul meu chiar nu ma mai lasa sa fac nimic! Isi ia formele din sertarelul lui si incepe sa decupeze. Pardon, sa creeze: inimioare multe, iepurasi, stelute, mingi de fotbal, omuleti, pestisori etc, pe care-i asaza cu grija in tava.
In ceea ce priveste turta dulce, eu prefer un decor ,,minimalist”, adica fara nimic deasupra, in timp ce copilul meu ar pune pe biscutii de turta dulce cam de toate: fulgi de cocos, bombonele mici de ciocolata, dropsuri colorate etc.
Cand sunt toate minunatiile aranjate frumos in tava, ma anunta ca e timpul meu sa actionez: sa pun tava in cuptor, cam pentru 10-12 minute.
Turta dulce se poate pastra, chiar si timp de 2 saptamani la temperatura camerei in containere cu capac, speciale pentru biscuiti.
Doar ca la noi in 24 de ore nu raman biscuitii de turta dulce nici pe farfurie.
Pofta buna!
Autor: Inga Stoian
S-ar putea sa-ti placa si: Reteta zilei: Ciocolata de casa