Reteta zilei: doua supe dintr-un pui

Saptamana trecuta sotul meu a avut o viroza destul de grea, cu multe dintre simptome asemanatoare cu gripa. Supa de pui face minuni, asa ca mi-am zis sa va impartasesc si voua reteta doua supe dintr-un pui.

Cu repaos la pat, nici nu putea altfel, ca nu se tinea pe picioare, cu remedii homeopate si uleiuri esentiale, cu mult ceai – am o reteta speciala, s-a facut bine destul de repede chiar. Cred ca a ajutat si faptul ca primele doua zile nu a mancat nimic, doar s-a hidratat si a zacut. Corpurile noastre stiu ce sa faca in situatii de criza ca sa se refaca. Doar trebuie sa le lasam.

Vezi si Reteta zilei: Ciuperci pane

Cand s-au potolit frisoanele si febra, a aparut primul semn de insanatosire, i s-a facut foame. Mi-am zic ca preferata lui, ceafa de porc, iese din discutie si m-am gandit cu ce as putea sa hranesc un convalescent ca sa ajute la vindecare, fara sa ii provoace o criza de bila. Si m-am hotarat sa merg pe celebra supa de pui. Pentru mine, supa de pui, mai ales terapeutic administrata, e un cliseu din filmele americane. Pe vremea cand eram eu ingrijita in timpul virozelor, ehe, adica in copilarie, mama, cand avea un pui il facea friptura sau pane sau ostropel. Sau din toate cate putin. Supa se facea la noi in casa doar din gaina. Din cea mai atoasa gaina din curte de la bunicamea, care se ouase cativa ani, scosese si zeci de randuri de pui si murise de batranete.

Asa ca am avut supa de pui ca tratament in premiera.

Vezi si Raspunsul specialistului: Supa de pui ii ajuta pe copii sa se intremeze mai repede?

Bunica mea care crestea gainile, a murit de mult, si pui din supermarket nu indraznesc sa cumpar, asa ca am ales un pui pitic, cunoscut si sub numele de coquelet de Bretagne. Sper eu ca poate e o rasa care creste mai rapid si nu mai e nevoie sa fie indopati cu hormoni. Oricum, ca gust se simte diferenta, ca si la prêt de altfel. Dar, asa cum va spun de fiecare data, mai bine mai putin si mai bun.

Ingrediente:

  • Un pui mic coquelet de Bretagne;
  • O ceapa medie;
  • 1 cartof mediu;
  • 1 morcov mic;
  • 1 telina mica;
  • O jumatate de ardei gras verde sau galben;
  • 1 pastarnac mic;
  • O jumatate tulpina de apio;
  • Doua foi de varza alba;
  • Doua ciupercute champignon;
  • O jumatate de dovlecel;
  • Un buchetel mic de conopida;
  • Un buchetel mic de broccoli;
  • O legatura de patrunjel;
  • 200 ml de smantana dulce pentru gatit;
  • O cutie de smantana fermentata;
  • Sare

Mod de preparare:

Asadar, un coquelet mititel si dragutel, spalat, extraparlit pus la fiert. Puiutul asta mic e foarte fraged, nu e nevoie sa fiarba mult. Cam dupa 15-20 de minute am pus si legumele, curatate si spalate desigur, dar intregi de data asta, pentru ca am vrut sa fac o supa clara. Si am zis ca daca tot e supa terapeutica, sa fie cu de toate, si am pus asa: la inceput, o ceapa, un morcov, un pastarnac, patrunjel din cel tulpina, zis si apio si o telina mica. Dupa cate 15 minute am mai pus un cartof, doua ciuperci mici champignon, o jumatate de dovlecel, o jumatate de ardei gras verde, doua foi de varza alba, un buchetel mic de conopida si unul de broccoli. Dupa ce au fiert toate, am pus un praf de sare si o legatura de patrunjel spalata dar intreaga, am mai lasat sa fiarba un minut si gata!

Am scos legumele, patrunjelul si carnea si iata supa clara! Pentru design am tocat totusi cateva fire de patrunjel verde si am pus deasupra.

Bolnavul a baut supa cu cana si noi ceilalti cu castronul.  Pot sa va spun acum ca in filmele americane nu sunt numai balarii, supa de pui chiar te ridica dupa boala!

In legumele ramase am bagat mixerul, le-am tocat si blenduit bine de tot cu un polonic de supa, 200 ml de smantana dulce si un praf de sare. Deasupra am pus si carnea puiului pe care am curatat-o de oase si am tocat-o suvite marunte. Iata si supa crema de legume cu pui!

La servire in fiecare castron cu supa fierbinte se pune cate o lingura de smantana fermentata.

Fetele mi-au cerut sa le fac si crutoane. Nu am mai apucat pentru ca s-au terminat amandoua supele. Le-am promis ca sigur, data vitoare le fac!

Daca vreti sa faceti si crutoane, va trebuie doua felii mari de paine taiate cubulete mici, stropite cu o lingurita de ulei de masline si un praf de sare, puse in tava peste hartia de copt la cuptorul preincalzit la 180 grade cateva minute.

Ca tot e sezonul virozelor, supa de pui sa fie!

Citeste si Reteta zilei: Budinca delicioasa din paste

Autor: Consuela Binder

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here