Ministerul Sanatatii transmite ca specialistii au anuntat debutul sezonului gripal

Saptamana trecuta, numarul cazurilor de infectii respiratorii acute a crescut cu peste 20% fata de nivelul asteptat, iar in urma acestor date, specialistii au declarat debutul sezonului gripal, determinat de caracterul epidemic al ultimei saptamani, anunta ministerul Sanatatii.

Citeste si: Gravidele pot trata gripa? Cum?

“Ne putem astepta la o crestere semnificativa a numarului de imbolnaviri in urmatoarele saptamani. Am cerut autoritatilor de sanatate publica locale sa monitorizeze evolutia situatiei epidemiologice la nivel judetean. Inspectoratele scolare vor recomanda triajele epidemiologice zilnice in colectivitati – scoli, gradinite, crese. DSP –urile vor fi informate zilnic asupra numarului de imbolnaviri depistate, pentru a realiza o evaluare locala si a stabili masurile necesare pentru limitarea raspandirii virusului gripal” a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii, potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Sanatatii.

In functie de situatia epidemiologica din fiecare zona, unitatile sanitare sunt responsabile sa introduca limitarea accesului vizitatorilor in spitale, in special in sectiile cu risc crescut.

Numarul total de viroze respiratorii acute in saptamana precedenta a fost de 90.963, cu 21,3% mai mare fata de 2018.

Saptamana trecuta, s-au inregistrat 1.155 cazuri de gripa clinica, fata de 80 cazuri in 2018 in aceeesi perioada a anului trecut .

Numarul deceselor cauzate de gripa a ajuns la 10, dintre care cinci au fost inregistrate in ultima saptamana.

Citeste si: Vaccinarea antigripală – mituri şi adevăruri

In acest sezon, ministerul Sanatatii a achizitionat 1.300.000 de doze si pana in acest moment au fost vaccinate prin cabinetele medicilor de familie 1.244.299 de persoane din categoriile de risc, care beneficiaza de vaccinare gratuita. Restul de 55.701 vaccinuri se afla in cabinetele medicilor de familie sau in stocul DSP.

Ministrul Sanatatii a cerut o situatie cu numarul de doze suplimentare solicitate de medicii de familie pentru a analiza necesitatea achizitionarii de noi vaccinuri.

Cea mai eficienta metoda de a evita imbolnavirea este vaccinarea. De asemenea, specialistii recomanda triajul epidemiologic zilnic in orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar si auxiliar, cu scoaterea temporara din colectivitate a celor depistati cu simptomatologie respiratorie.

Ministrul Sanatatii a facut un apel si catre populatie pentru aplicarea cu rigurozitate a recomandarilor specialistilor pentru evitarea imbolnavirilor si a raspandirii virusului gripal:

  • Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugereaza gripa si care poate stabili o eventuala indicatie pentru spitalizare;
  • Izolarea voluntara la domiciliu a persoanelor care prezinta simptomatologie asemanatoare gripei;
  • Respectarea etichetei tusei si stranutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/stranut la nivelul partii interne a articulatiei cotului);
  • Igiena adecvata a mainilor, in vederea reducerii raspandirii virusului;
  • Purtarea echipamentului de protectie adecvat (masti, manusi, halate) de catre vizitatori si personalul medical;
  • Continuarea vaccinarii antigripale

Sursa: Mediafax

Citeste si: 3 mituri despre medicamente, raceli si gripa la copii

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here