Frigul afecteaza sanatatea, cu atat mai mult pe cea a unei viitoare mame, cand sistemul ei imunitar este oricum slabit. Expunerea la temperaturi joase, mult timp, nu afecteaza doar starea de sanatatea a gravidei, dar si pe cea a fatului. Despre posibilele pericole de iarna pentru o gravida, dar si despre ingrijirea speciala de care are nevoie o femeie insarcinata in acest anotimp alb, afla mai multe aici.
Frigul si expunerea prelungita la temperaturi scazute afecteaza sanatatea oricui, cu atat mai mult a unei femei insarcinate, al carei sistem imunitar este oricum slabit in aceasta perioada delicata. Tocmai de aceea, ”recomandarea principala este ca, indiferent de stadiul sarcinii, gravida sa evite petrecerea multor ore in aer liber atunci cand temperaturile sunt cu mult sub zero grade, frigul putand afecta greutatea fatului la nastere. Cu toate acestea, instalarea iernii nu inseamna ca o gravida nu are voie sa faca plimbari in aer liber, mai ales ca temperatura corpului la gravide este mai ridicata, iar acestea pot face fata frigul destul de usor. Este recomandat insa sa le efectueze la ora pranzului, cand de multe ori temperaturile se mai imblanzesc, protejand cat mai bine extremitatile sensibile la frig – mâinile, capul, picioarele, nasul, urechile și fata” explica dr. Andreas Vythoulkas, medic obstetrica ginecologie.
In timpul sarcinii, centrul de greutate al viitoarei mame este diferit, astfel ca o gravida este mult mai vulnerabila pe un strat de zapada inghetat. Pericolul cazaturilor este mare, tocmai de aceea este recomandata purtarea unor incaltari adecvate, cu talpa joasa si cat mai aderenta. De asemenea, sunt de evitat cazaturile, de orice fel. Chiar daca fatul este protejat de lichidul amniotic, peretii uterului sunt subtiri iar placenta, in cazul unui impact puternic, se poate desprinde.
Chiar dacă prezenta soarelui este destul de pretioasa in acest anotimp, recomand folosirea cremelor cu factori de protectie si, foarte important, atentie marita la deshidratare. Pe timpul iernii, pericolul de deshidratare este mare si este necesara suplimentarea cantitatii de lichid – apa, ceaiuri, sucuri naturale, supe limpezi. Renuntarea la cafea sau limitarea la o singura ceasca pe zi sunt de preferat deoarece aceasta accentueaza si mai mult senzatia de deshidratare.
””Nu in ultimul rand, nu trebuie uitat ca anotimpul alb este unul presarat cu multe raceli si viroze. Evitarea spatiilor cu foarte multa lume (mall-uri, calatorii la ore ore de varf in mijloacele de transport in comun etc), spalarea mainilor foarte des sunt doar cateva masuri de precautie pe care o gravida le poate lua. La acestea de adauga alimentatia echilibrata, profitand de fructele si legumele care se pot cumpara in acest sezon, odihna si un minimum de exercitii fizice.” explică medicul ginecolog.
Citeste si: Viroze si pneumonii la gravide
Preparatele grozave de pe mesele de sarbatori sunt o tentatie pentru oricine. Recomand prundenta in alegerea meniului, cu o atentionare speciala pentru preparatele cu maioneza (exista pericolul de infestare cu salmonella), pentru cărnurile insuficient pregătite termic si alcool, cu desavarsire interzis.