Iata de ce este important sa gatesti impreuna cu copilul!

Gatitul impreuna cu copilul nu este doar “o alta activitate” , ci una chiar importanta, in urma careia micutul poate invata foarte multe. Iata care sunt cele 4 lucruri pe care le va invata puiul tau in timp ce gatiti impreuna in bucatarie.

Ce invata un copil atunci cand gateste alaturi de tine?

  1. Instructiunile sunt importante: trebuie sa le respectam

Am gatit de mai multe ori impreuna cu copilul. Am avut parte de experiente frumoase, desi s-a intamplat ca, in unele cazuri sa nu ne iasa chiar asa cum ne doream, pentru ca…nu am urmat ca la carte instructiunile sau pasii retetei respective.

Ce invata copilul? Ca atunci cand gatesti este bine sa urmezi instructiunile, “daca vrei sa fii multumit la final si sa mananci ceea ce ai gatit!”. 🙂

Citeste si: Cum invatam toddlerii si prescolarii sa manance sanatos?

  1. Matematica: Cifrele conteaza

Atunci cand scrie in reteta ca avem nevoie de 3 linguri, inseamna ca exact 3 linguri trebuie sa punem in bolul “unde se petrece magia”. Sau daca trebuie sa punem 2 pahare de faina, nu punem 2 pahare si inca ceva, pentru ca s-ar putea ca la final sa spunem “ooops, nu prea ne-a iesit magia”.

Si uite asa a invatat copilul sa numere! La inceput, numara cu mine. Acum, cand a crescut si el mare (are 4 ani), am incredere ca va pune in bol exact cantitatea indicata in reteta.

  1. Lectia rabdarii

Copilul vrea ca aluatul sa fie gata acum, iar biscuitii sa se coaca imediat! Oare care copil s-a asezat linistit pe covor si a spus: “stai linistita, mami, astept 45 de minute fara nicio problema!”

Nu, realitatea e alta: din momentul in care puneam tava in cuptor, urma intrebarea: “Gata? Biscuitii sunt gata, mami?”. Asteptarea acelei magii petrecute in cuptor este grea (mai ales din momentul in care incepe sa miroasa atat de frumos in bucatarie), dar este o lectie importanta!

Citeste si: Mami, am 3 ani! Hai sa-ti arat ce pot face!

  1. Implicare si distractie

Gatitul poate fi o activitate foarte interesanta si te poti distra de minune! Pe langa acest lucru, copilul invata ca este firesc sa te implici, sa ajuti, sa participi alaturi de ceilalti.

Iata ce au insemnat primele lui participari intr-ale gatitului:

  • Faina este diferita de nisip, dar este la fel de interesanta. Si merge bine pusa in par si arata bine pe jos. 🙂
  • Si cu aluatul te poti juca (copilul se juca mai bine cu aluatul de biscuiti decat cu plastilina).
  • Unele ingrediente “dispareau” cumva in gurita ajutorului de bucatar. Adica briosele care se doreau a fi cu fructe de padure ajungeau in cuptor fara acele fructe de padure, pizza de casa ajungea in cuptor fara masline si rondele de ardei gras etc.
  • Bucatarul-sef (adica eu) strangea mult mai mult dupa ajutorul sau (copilul), decat atunci cand lucra fara acesta. :))
  • Dupa orice fel de mancare gatita, ajutorul de bucatar ajungea, de obicei, direct in cada, iar hainele sale, in masina de spalat.

S-ar putea sa-ti placa si: Cele 7 secrete ale copiilor fericiti. Tu le stii?

Autor: Inga Stoian

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here