Cresterea varstei de vaccinare impotriva infectiei HPV ar trebui adoptata si in Romania

Foto: Shutterstock

Cresterea varstei de vaccinare impotriva infectiei HPV ar trebui adoptata si in Romania, sunt de parere medicii romani, care isi doresc ca vaccinul impotriva infectiei HPV sa fie administrat femeilor si barbatilor pana la 45 de ani, asa cum a fost adoptat recent in SUA, precizand ca prin acest mod pot fi prevenite cancerele generate de virus.

Citeste si Medicii americani recomanda vacinul HPV si baietilor

Daca pana acum vaccinul HPV (Human Papiloma Virus) putea fi administrat doar fetitelor si femeilor pana la 26 de ani, Agentia Medicamentului din Statele Unite ale Americii (n.r. – Food and Drug Administration) a luat decizia ca acesta sa poata fi facut atat de femeile, cat si de barbatii care au varsta intre 27 si 45 de ani.

Medicii romani sustin ca decizia ar trebui adoptata si in Romania, ba mai mult, vaccinul ar trebui sa fie asigurat prin program National de Vaccinare.

“Vaccinarea contra HPV est foarte buna si la nivel mondial exista rezultate foarte bune privind aceasta vaccinare. Experienta americanilor este una dintre cele mai serioase. Trebuie sa ne gandim ca acolo s-au vaccinat si femei si barbati, pornind de la ideea ca infectia este si la barbati in conditiile in care noi avem discutii de ani de zile daca sa introducem sau nu acest vaccin in Programul National al Romaniei. In primul rand, noi nu neaparat avem o problema cu vaccinarea, dar nu avem bani. Sigur ca ne dorim foarte mult si sustinem ideea de a vaccina persoanele aflate in grupa de varsta initiala, dar si extinderea categoriei de varsta, asa cum se face in orice alta tara civilizata”, a declarat, pentru MEDIAFAX, medicul de familie Valeria Herdea.

Vezi si Romania, cea mai mare incidenta a cancerului de col uterin in regiunea europeana a OMS

De asemenea, medicul mai precizeaza ca este important nu doar femeile sa se vaccineze, dar si barbatii, care sunt predispusi infectarii cu virusul HPV.

“Noi nu avem infectie doar la femei, avem infectie si la barbati, cum ar fi mai multe tipuri de cancer. Sunt foarte multe tipuri de cancer care au in spate infectia cu HPV. (…) Din punctul de vedere al unui medic, preventia este cel mai important lucru pe care il putem face, este eficienta si e modalitatea prin care putem opri imprastierea bolii si putem salva vieti”, a mai adaugat medicul.

Potrivit acesteia, in Romania, anual, mor aproximativ 2.000 de femei din cauza cancerului de col uterin si alte 4.000 sunt diagnosticate cu aceasta afectiune. Vaccinul este cel mai avansat instrument de preventie impotriva bolilor provocate de infectia cu HPV.

“Cel mai important lucru este ca femeile sa fie indrumate, sa primeasca o informatie corecta, transparenta si sa inteleaga despre ce este vorba. Sa aiba acces la vaccinare, asta inseamna inclusiv sa aiba vaccinul. Dupa consult ele pot fi vaccinate fara niciun fel de problema. Insist foarte tare pe consultul clinic”, mai adauga medicul.

Valeria Herdea sustine ca vaccinul impotriva infectiei cu HPV poate fi achizitionat din farmacii, dar nu este sustinut de Programul National de Vaccinare din punct de vedere financiar, in schimb este recomandat de forumurile medicale din Romania.

Potrivit Societatii Romane de Microbiologie, cancerul de col uterin ocupa locul doi ca frecventa intre afectiunile maligne de care se imbolnavesc femeile cu varste intre 30 si 50 de ani in intreaga lume. In 99,7% din cazuri este cauzat de infectia persistenta cu tulpinile HPV cu risc crescut (HPV HR).

Vaccinul protejeaza impotriva a 90% din cazurile de cancer de col uterin, a 85-90% din cazurile de cancer vulvar, a 80-85% din cazurile de cancer vaginal, a 90-95% din cazurile de cancer anal. Acesta actioneaza si impotriva a 90% din cazurile de veruci genitale.

Citeste si Campanie de informare privind prevenirea cancerului de col uterin

Sursa: Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here