Povestea elevei de nota 10, careia Iohannis i-a cerut sa dea prima sansa Romaniei

An de an, aflam cati elevi au obtinut 10 la examene. Dar cati aleg sa ramana in tara? Delia Ionete e o tanara din Gorj ce a primit o scrisoare de la Klaus Iohannis in care acesta ii cerea sa “dea prima prima sansa Romaniei”. Povestea ei, intr-un material din campania #roMania a cotidianului Gandul.

Vezi si Elevi de 10 din Capitala care raman in tara pentru studii

Delia Ionete, tanara din judetul Gorj, care in 2016 a avut media 10 la Bacalaureat, este studenta in anul III la City University of London. Recent, a reusit sa obtina un internship, dupa ce a sustinut sapte interviuri, urmand sa lucreze un an in centrul Londrei, la South Bank.

Delia a plecat in Anglia dupa ce a absolvit Colegiul National „George Cosbuc” din Motru, cu toate ca primise o scrisoare din partea Presedintiei, in care era sfatuita sa dea Romaniei „prima sansa” in parcursul sau profesional. Si nu regreta alegerea pe care a facut-o.

“In prezent, studiez Bachelor of Science Mathematics with Finance and Economics la City, Universitatea din Londra. Am absolvit Colegiul National George Cosbuc din Motru. Privind in urma, nu imi vine sa cred ca au trecut deja doi ani de cand m-am mutat in Londra, de cand viata mea s-a schimbat complet”.

Delia Ionete povesteste cum a ajuns sa-si schimbe complet viata in strainatate. Dupa primul an de facultate, tanara a predat meditatii la matematica, in baza unui contract cu o scoala privata.

Citeste si Eleva de 10 la Bacalaureat: Mi se pare in regula sa muncesti in tara ta, sa ramana oameni frumosi

“Imi aduc aminte perfect ziua de 16 august 2016, cand am coborat din avion si am realizat ca viata mea s-a schimbat complet. Da, am fost speriata! Da, nu am stiut ce ma asteapta, dar increderea in mine si increderea data de toti din jurul meu m-au ambitionat mai mult. Viata mea in Londra s-a impartit intre cursurile de la universitate, job-ul part-time pe care il am din noiembrie si care ma ajuta sa imi acopar toate cheltuielile, functia de student reprezentativ in Departamentul de Matematica al Universitatii, internship-uri. Anul acesta am avut doua internship-uri, la EY-Big Four Accounting Firm, ca intern in sectorul de Taxe si la FDM, ca finance intern, un alt job part-time ca Private Mathematics Tutor, oferind meditatii la peste 50 de copii, pasiunea pentru voluntariat si, mai ales, functia Mathematics Teaching Assistant pe care o am la o scoala din centrul Londrei-Oaklands School”, povesteste Delia pentru MEDIAFAX.

Din luna iulie, lucreaza la IBM. “Commercial Finance Analyst. Am contract pe un an, pana in iulie 2019. Este un placement, dupa care o sa ma intorc la facultate din nou, sa termin al treilea an. Studiile sunt de trei ani. Acum tocmai am terminat al doilea an la facultate. IBM este una dintre cel mai mari companii din lume si doar 1-2% dintre aplicanti reusesc anual sa primeasca o oferta. Am sustinut in total sapte interviuri: interviuri telefonice, assessment centre, interviuri pe Skype si teste de finante, contabilitate, engleza si matematica”, explica Delia Ionete.

Ea a pastrat scrisoarea pe care Administratia Prezidentiala i-a trimis-o in luna iulie 2016.

”Te felicit pentru rezultatul obtinut la examenul de Bacalaureat, care ramane un examen al maturitatii. Am convingerea ca vei deveni un adevarat profesionist, indiferent de domeniul ales. Romania are nevoie de tineri ca tine, implicati si responsabili. Sper ca, dupa finalizarea studiilor, vei decide sa dai tarii noastre prima sansa in parcursul tau profesional, iar aceasta sa iti ofere, la randul ei, oportunitatile de implinire a potentialului chiar aici, la tine acasa”, ii scria Klaus Iohannis tinerei absolvente.

Insa Delia avea deja bagajele facute. Hotarase sa dea prima sansa Angliei. A plecat la Londra, pentru a se pregati sa devina profesor de matematica. Si-ar dori sa se intoarca in Romania, insa va reveni acasa doar daca va observa o schimbare.

”Depinde de ce oferte de job o sa primesc… Nu sunt sigura daca ma voi intoarce. Insa nu exclud nici aceasta varianta Cred ca as alege sa ma intorc daca as vedea o schimbare, atat pe piata muncii, cat si in sistemul educational din Romania. Consider ca olimpicii si oamenii care muncesc nu sunt destul de apreciati la momentul de fata in Romania”, marturiseste tanara de 20 de ani.

Afla detalii despre seminarul “Povestea nasterii naturale”, organizat de www.superbebe.ro si Baby Expo, in cadrul Salii Polivalente. 

Nimeni nu stie exact cati romani sunt peste hotare. Datele oficiale au la baza doar cazurile in care se incheie contracte de munca legale. Oficial se vorbeste de 3,5-4 milioane de oameni. Neoficial, numarul este dublu.

Un studiu facut public de Institutul National de Statistica indica faptul ca, in cel mai pesimist scenariu, in anul 2060, in Romania populatia va fi de 12,5 milioane locuitori, iar varianta medie – in tara ar urma sa traiasca 13,8 milioane locuitori.

Sursa: Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here