Specialistii spun ca un copil va avea mai mult succes la scoala, atunci cand parintii se intereseaza in mod activ de temele pentru acasa ale acestuia. Dar cum anume sa te implici? Cum sa-l ajuti cu temele pentru acasa?
In primul rand, implicarea ta nu trebuie sa insemne ca petreceti ore intregi asupra temelor pentru acasa. Parintele isi poate ghida copilul despre cum anume sa-si organizeze mai bine timpul, ii poate explica o problema mai dificila la o anumita materie, o cerinta care i se pare mai neinteleasa sau sa-l incurajeze sa ia pauze de la invatare.
Citeste si: Oana Moraru: ,,Nu facem temele de dragul de-a le termina!”
Iata cateva sfaturi de a-ti ajuta copilul cu temele pentru acasa:
1. Cunoaste-i invatatorul/profesorii si care sunt cerintele acestuia/acestora. Participa activ la sedintele pentru parinti si incearca sa afli care este viziunea profesorului respectiv, pe ce pune acesta atentie, ce asteptari are, scrie kidshealth.org.
2. Creeaza-i un loc prietenos unde isi poate face face copilul tau temele pentru acasa. Un birou care este comod, care ii place, un scaun confortabil, sa aiba suficienta lumina, dar si la indemana rechizitele de care are nevoie.
3. Trebuie sa existe o anumita rutina pentru temele de la scoala. Unii copii studiaza mai bine dupa o gustare, dupa ce se joaca o ora acasa/pe afara sau poate ca prefera mai intai un pui de somn?
4. Ajuta-l sa-si faca un plan. In special atunci cand are teme la materii mai dificile. Incurajeaza-l sa-si ia si pauze suficiente. De exemplu, cate 15 minute de pauza pentru fiecare ora de studiu.
Citeste si: Modelul finlandez: pauzele dese – succesul invatarii rapide
5. Ajuta-l sa se concentreze. Pe perioada in care isi face temele, stabiliti niste reguli: fara televizor, fara muzica data la volum prea tare sau apeluri telefonice dese.
6. Asigura-te ca tema pentru acasa este facuta de el. Atunci cand este vorba despre teme pentru acasa parintele ii poate oferi copilului sugestii sau anumite indicatii, dar alegerile si deciziile finale trebuie sa fie facute de copil. Si ce daca greseste? Asa va invata. Da, asta inseamna ca nu trebuie sa-i faci tu temele.
7. Ajuta-l sa ramana motivat. Intreaba-l ce lucrari are de facut, despre testari, evaluari si examene.
8. Fii tu un bun exemplu. Arata-i ca reusesti sa te calmezi atunci cand ai „multe de facut”, ca iti organizezi sarcinile, esti disciplinat si ai incredere in abilitatile tale.
9. Apreciaza-i efortul. A facut o lucrare buna sau are un punctaj bun la test? Pune-l pe frigider! Sa vada ca esti mandru, ca-i apreciezi efortul. Poti sa le povestesti si bunicilor/prietenilor despre rezultatele academice ale copilului.
10. Cere ajutorul. Daca in continuare are probleme cu temele pentru acasa, discuta cu profesorul. Nu uita ca uneori pot fi motive intemeiate din cauza carora puiul tau intampina dificultati atunci cand isi face temele (de exemplu, nu reuseste sa vada ce scrie profesorul la tabla si poate ar avea nevoie de ochelari. Sau poate este vorba despre o anumita tulburare de invatare nedepistata).
Vezi si Hai la scoala/gradinita!