Schimbarea aduce atat entuziasm, cat si emotii, si neliniste. Inceperea scolii sau inceperea unui nou an scolar este o etapa majora in viata copilului tau. Si poate aduce cu sine si o doza de anxietate. Iata cum poti sa iti ajuti copilul sa depaseasca anxietatea inceperii noului an scolar.
Tranzitiile majore sunt dificile pentru copii. Si uneori, adultii subestimeaza anxietatea cu care se poate confrunta copilul la inceperea unui nou an scolar.
Grijile si nelinistile pe care le intampina copilul sunt diferite, in functie de varsta acestuia.
Daca este vorba despre inceperea gradinitei, atunci principala grija este cea legata de separarea de parinti.
Atunci cand merge copilul in clasa pregatitoare sau incepe scoala, principala frica este cea legata de invatator: daca cel care il va instrui va fi “rau”? Daca nu o sa-i placa de el?
In urmatorii ani s-ar putea sa apara frica legata de dificultatea anului scolar.
In gimnaziu si liceu apare anxietatea legata de dorinta de a fi acceptat de colegi, de a-ti face prieteni noi, de a fi suficient de bun etc.
Daca aceste griji si nelinisti nu sunt observate la timp, nu sunt eliminate sau copilul nu primeste ajutorul, increderea, atentia, suportul necesar din partea parintilor sau ingrijitorilor, atunci acestea se dezvolta sau sunt mascate sub forma de crize de furie, absente scolare, rezultate academice slabe, depresie, agresivitate, ababdon scolar etc.
Exista o reteta despre cum am putea sa ajutam copilul cu anxietatea inceperii unui nou an scolar?
Da, exista!
Citeste si: 13 lucruri pe care parintii puternici din punct de vedere mental nu le fac!
Si este un plan destul de simplu, fara discursuri sofisticate si strategii elaborate, regula magica fiind: ascultarea empatica, scrie psychologytoday.com.
- Asculta-i grijile, fricile, nelinistile.
- Valideaza-i emotia. Atunci cand iti spune ca este ingrijorat de noul profesor: „si daca va fi un profesor dificil? Daca nu-i voi intelege materia? Daca va fi morocanos? Daca n-o sa ma placa?”. Raspunsul tau: „da, inteleg de ce esti ingrijorat. Si eu as fi ingrijorata inainte sa-l cunosc pe noul profesor” sau „imi amintesc ca eram si eu ingrijorata in clasa a doua, atunci cand am inceput sa invat limba franceza”.
- Reasigurarea.”Daca ingrijorarea ta se va adeveri, atunci vom cauta impreuna solutii. Te voi ajuta!”
Nu, nu este suficient doar sa-i spui copilului ca nu trebuie sa se ingrijoreze, atunci cand este clar ca este nelinistit de ceva. Grija nu va disparea doar pentru ca parintele ii spune acest lucru. Copilul va avea in continuare aceasta teama, va simti ca este lasat singur sa se lupte cu ea. Si dupa aceea, sa nu te mai miri ca puiul tau nu va dori sa-ti mai spuna lucruri, sa-ti mai impartaseasca trairi si emotii.
Retine: asculta cu atentie, empatizeaza si asigura-l ca nu e singur si ca-l vei ajuta.
S-ar putea sa-ti placa si: Copilul tau se simte ranit sau suparat? Iata cel mai bun mod de a-l ajuta!