Alaptarea este recunoscuta ca standardul de aur in ceea ce priveste hranirea sugarului si a copilului mic. Este primul drept al nou nascutului de care ar fi bine sa beneficieze. Iar daca nu sunteti convinsi ca alaptarea aduce beneficii atat mamelor, cat si copiilor, va prezentam mai jos cateva din beneficiile alaptarii la san.
Vezi si 3 din 5 nou-nascuti nu sunt alaptati la san in prima ora de viata
- Cercetarile au aratat ca mortalitatea infantila poate fi redusa cu 20% pentru copiii care sunt pusi la sanul mamei in prima ora dupa nastere.
- Caldura corpului mamei ajuta la mentinerea adecvata a temperaturii corpului bebelusului, lucru foarte important la copiii prematuri sau cu greutate mica la nastere.
- Copilul este mai putin stresat, este mai calm si are ritmul respiratiei, ca si pe cel cardiac, mai stabil.
- 16% dintre nou-nascuti pot fi salvati daca toti sunt alaptati din prima zi si 22% daca sunt alaptati in prima ora de viata.
- Un bebelus mai mic de 6 luni, care NU este alaptat, are un risc de 10 ori mai mare de a deceda din cauza diareei comparativ cu un bebelus alaptat exclusiv.
- Copiilor alaptati le scad riscurile de a se imbolnavi in primul an de viata cu 50%.
- Copiii alaptati au un risc mai mic cu 60% de a face infectii ale urechii.
- Un copil alaptat se va dezvolta mai bine psihic si intelectual, iar coeficientul lui de inteligenta poate fi mai mare chiar cu 8 puncte. Aceste puncte pot reprezenta diferenta dintre un intelect normal si unul deficitar.
- Alaptarea foloseste o medie de 500 de calorii pe zi si ajuta mama sa piarda kilogramele acumulate pe timpul sarcinii.
- Femeile traiesc o incredibila bucurie la aceasta prima intalnire cu copilul lor. La aceasta intalnire trebuie incurajati si tatii sa participe. Acum este momentul in care incepe legatura dintre mama si copil si dintre tata si copil.
- Adultii care au fost alaptati au tesiunea arteriala si colesterolul la un nivel mai scazut si, de asemenea, riscuri mai reduse de obezitate si diabet de tip 2.
- Pe langa faptul ca reduce riscurile aparitiei multor infectii (meningite, infectii respiratorii, digestive, infectii ale urechii sau infectii urinare), alaptarea asigura o dezvoltare emotionala armonioasa si are si beneficii economice, atat pentru mama, cat si pentru sistemul de sanatate.
Conventia ONU privind drepturile copilului, la Art. 24, consfinteste dreptul copilului de a fi alaptat si obligatia guvernelor de la pune la dispozitia familiilor informatii pertinente cu privire la nutritia copilului, cu precadere cu privire la alaptare.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva timp de sase luni si continuarea alaptarii pana la doi ani si peste, cu o alimentatie complementara adecvata calitativ si cantitativ, introdusa la timp.
Sursa: UNICEF
Vezi si Alaptarea la san le protejeaza pe fete de boli