Copilul tau are un comportament inteligent in social media? 

Nu ai cum sa-i interzici la nesfarsit copilului accesul la online. La social media. Dar cum poti sa faci astfel incat sa stii ca este in siguranta, chiar si acolo, in acea complicata lume virtuala? Raspunsul: sa-l inveti sa aiba un comportament inteligent pe retelele de socializare.

Sfaturi pentru a-ti invata copilul sa aiba un comportament inteligent in social media:

  • Invata copilul sa fie politicos si amabil online.

Un comportament neadecvat sau rautacios nu este in regula si poate inrautati mult lucrurile in lumea virtuala.

Explica-i de ce este important sa ai un comportament potrivit si online si ca oamenii trebuie tratati cu respect. Chiar si aici.

Spune-i ca mesajele de hartuire sau de umilire nu sunt in regula. Si ca nu trebuie sa-si incurajeze prietenii, daca observa ca acestia nu au un comportament adecvat atunci cand sunt online.

  • Invata-l sa gandeasca de doua ori inainte de a apasa pe Enter sau de a posta ceva.

Spune-i ca postand in lumea virtuala faptul ca pleaca sau ca se afla in vacanta, le poate oferi informatii pretioase potentialilor hoti. De asemenea, nu trebuie sa ofere locatia, atunci cand merg la petreceri sau sa nu posteze numerele de telefon

  • Sa urmeze regula „Ce ar spune bunica despre acest lucru?”. Invata-l sa nu ofere online lucruri sau informatii pe care nu ar dori ca profesorii, colegii, viitorii sefi sa le vada. Da, nici bunica.
  • Setari de confidentialitate si securitate. Cel mai indicat ar fi sa le parcurgeti impreuna. Sa-i explici fiecare setare in parte ce inseamna daca o bifezi sau daca o debifezi. Explica-i de ce este important ca parolele retelelor de socializare sa nu fie divulgate nici celui mai bun prieten, nici colegului de clasa etc.
  • Nu adauga in lista „prieteni” pe care nu-i cunosti. „Nu-i cunosti, nu, nu-ti sunt prieteni!” Este o regula simpla si iti ofera siguranta.
  • Semnati un „contract”. La propriu! Un contract intre voi doi, pe care sa-l semnati ambii si prin care copilul este de acord sa-si protejeze informatiile personale, sa-si protejeze reputatia etc, de asemenea promite ca nu va folosi retelele de socializare pentru a hartui sau umili alte persoane, pentru a face comentarii rautacioase la adresa cuiva, dar si ca va alerta parintele atunci cand va observa nereguli din partea altor persoane la adresa lui in lumea virtuala. In schimbul respectarii acestor reguli, copilul va avea parte de „intimitate” si dreptul de a folosi retelele de socializare.
  • Alte reguli „de-ale casei”. Parintii pot stabili limite rezonabile si in viata reala, precum „nu folosim niciun dispozitiv online atunci cand suntem la masa”, computerul va fi amplasat intr-un loc comun (de exemplu, in sufragerie), fara laptop si telefoane inteligente in dormitorul copilului etc.

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here