Optionale, in functie de tipul de inteligenta si personalitatea copilului

Optionale, in functie de tipul de inteligenta si personalitatea copilului. In jurul varstei de 5 ani se contureaza destul de bine tipurile de inteligente ale copilului, cuplate cu tipul de personalitate. Se vede daca sunt mai mult din zona sociala, interactionala, emotionala, din zona academic inalta, analitica, secventiala, din zona miscarii si a actiunii, din zona jocului de rol, a atitudinii introverte si de cunoastere emotionala.

,,Daca un copil este foarte dornic de relatii umane, nu o sa-l duci spre zona de matematica, spre zone stiintiice, care presuun studii si calificari inalte. El face parte din viitorii psihologi, negociatori, organizatori de evenimente, avocati, se invarte in zona relatiilor umane. Sunt parinti care forteaza si trag de copil intr-o anumita directie si la 12 ani, cand apare standardul intern si vocea lui spune nu mai vreau sa fac asta, apare o dezamagire inutila a parintelui. Sunt copii vizuali spatiali, cei care construiesc lego mult si vad tridimensional. Ei sunt buni la geometrie si poate vor fi viitorii arhitecti, fotografi, designeri. Acestia au pe la 6-7 ani probleme in a scrie sau transcrie de pe tabla lectia, in a copia din manual lectia, ei citesc un pic mai greoi la inceput si lor li se pune adesea eticheta ca sunt lenti, slabi, greoi, neputinciosi sau lenesi. Trebuie ajutati in plus acasa. Acesti copii invata construind machete, modeland, colaborand cu oamenii, ei gandesc in scheme. Este foarte important sa vedem cine e copilul ca sa alegem unde-l ducem si la ce activitati”, e de parere Oana Moraru, mentor didactic si parental, fondator Helikon Hub Educational pentru Romania.

Referitor la optionale, pentru copiii din clasele 1-4, specialista recomanda maxim doua activitati, una sa fie sportiva, celalalta din orice domeniu. Iar ca sa nu aglomeram copilul, pot fi facute pe module, trei luni la clubul de teatru, alte trei luni la altceva si tot asa. In general, optionalele de invatare a limbilor straine pot fi facute pe termen lung si merg cuplate cu activitati sportive.

Vezi si Oana Moraru: ,,Nu facem temele de dragul de-a le termina!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here