Atentie parinti si bunici, infectiile cu Escherichia coli fac ravagii printre copii. Pot fi letale! Sunt tot mai multe cazuri de afectiuni digestive ce ar fi putut fi evitate. Iata cateva recomandari de care e bine sa tineti cont.
Ce trebuie sa stiti despre boala manilor murdare:
- Transmiterea bacteriei se face adesea pe cale digestiva, prin ingestia de alimente sau lichide contaminate cu fecale fie de la o persoana la alta, mai ales cand nu sunt respectate normele elementare de igiena, prin contact direct sau obiecte contaminate.
- Suspiciunea de infectie este legata de aparitia urmatoarelor semne si simptome: crampe si dureri abdominale intense (spontan si la palpare), diaree severa, apoasa la inceput, ce poate deveni sangvinolenta (in functie de tulpina patogena), greturi, varsaturi, febra poate fi mica sau absenta.
- Unele persoane pot fi asimptomatice dar pot transmite boala (purtatori sanatosi).
- Copiii dezvolta mai frecvent infectii cu serotipul E. coli O157:H7 (apartine E. coli enterohemoragic) comparativ cu adultii. Aceasta tulpina este deosebit de periculoasa deoarece are capacitatea de a stimula formarea unor toxine cu potential letal.
- Starea pacientilor se poate degrada foarte rapid.
- Simptomele de alarma ce impun imediat prezentarea la spital sunt febra cu valori ridicate, slabiciune, astenie, confuzie, paloare generalizata, reducerea diurezei ( mictiuni rare, reduse cantiativ, cu urina concentrata, inchisa la culoare) eventual hematurie, hematoame ce pot semnala aparitia unor complicatii renale sau hematologice.
- Nu temporizati prezentarea la medic daca:
- pacientul prezinta diaree exploziva, cu sange sau care treneaza peste 48 de ore, dureri abdominale intense (spontan si la palpare), cu alterarea starii generale (astenie, ameteli, iritabilitate, confuzie, mictiuni rare, reduse cantiativ, cu urina concentrata, inchisa la culoare, eventual hematurie sau hematoam, paloare).
- pacientul se incadreaza in grupele la risc: cei foarte tineri sau foarte varstnici, cei cu status imun compromise, provine dintr-o institutie de ingrijire (cresa; spital, centru de plasament) sau dintr-o zona cu igiena precara, cu apa nepotabila, contact recent cu alti pacienti care au avut diaree, consumul de carne insuficient preparata termic, de lapte sau suc nepasteurizat, de fructe sau legume nespalatela la cultivarea carora au fost folosite ingrasaminte naturale.
Retineti:
- Singura masura eficienta de preventie este educatia pentru sanatate.
- Respectati cu strictete regulile de igiena individuala si a celor legate de manipularea, prepararea si depozitarea alimentelor. Si cand ma gandesc ca legea Ciuhodaru privind predarea acesei materii zace si acum in parlament.
- Spalatul corect al mainilor cu apa si sapun, minim 30 de secunde, pe ambele fete, insistand pe pliurile de flexie si unghii, de fiecare data cand schimbati scutecele sau hainele copilului, utilizati toaleta sau gatiti.
- Utilizati scutecele de unica folosinta, prosoapele individuale.
- Spalati periodic cu dezinfectant robinetele chiuvetelor si toaletele sau cada.
- Spalati atent ustensilele (cutite, furculite, farfurii) si recipientele din bucatarie inainte si dupa ce vin in contact cu alimentele cu risc.
- Consumati doar apa din surse sigure, carne preparat suficient termic, lapte pasteurizat, legume si fructe spalate corespunzator sub jet de apa.
Autor: Conf.univ.dr.Tudor Ciuhodaru, Medic primar urgente
Vezi si Infectiile urinare