Consimtamantul sexual poate fi dificil de explicat unor copii. Totusi, este necesar sa facem asta, spun psihoterapeutii, care ne invata cum sa procedam. Va prezentam 5 moduri de a va invata copiii despre consimtamantul sexual.
Imagineaza-ti urmatorul scenariu (care poate fi cat se poate de real): esti cu fiica sau cu fiul tau la medic. Din momentul in care intra in cabinet, medicul pediatru ii acorda toata atentia copilului. Se apropie de el fara graba, il priveste in ochi si ii vorbeste pe un ton prietenos. Ii explica ce se va intampla in continuare. Apoi, inainte sa inceapa consultatia, pediatrul ii cere voie copilului: “Iti pot asculta, acum, bataile inimii?” O astfel de abordare presupune consimtamantul.
Imagineaza-ti si scenariul numarul doi: pediatrul se grabeste, pare deranjat si nu priveste copilul cand i se adreseaza. Mai mult, vorbeste de parca acesta nu s-ar afla in incapere. Discuta doar cu parintele, caruia ii spune sa-si tina copilul cu forta pana ii administreaza (sa zicem) vaccinul, astfel incat sa termine repede, inainte ca micutul sa se prinda ce se intampla. Dintr-o astfel de abordare lipseste consimtamantul.
Vezi si Descoperirea sexualitatii
Ca parinti, trebuie sa ii comunicam copilului ca el si corpul lui conteaza. La fel si consimtamantul si limitele pe care el insusi, indiferent de varsta, le poate impune. Trebuie sa le transmitem astfel de mesaje inca de la nastere, pentru a creste copii care vor sti sa-si formeze propriile idei si sa aiba o stima de sine crescuta. Acesti copii vor sti cum sa-si asculte instinctele si cum sa comunice cu altii, indiferent daca este vorba de propriul corp, de propriile emotii, opinii sau individualitate. Tinand cont de cele de mai sus, iata cinci moduri zilnice prin care ii puteti invata pe copiii vostri despre consimtamantul sexual, fara macar sa le vorbiti despre el in mod direct:
- Cereti-le mereu permisiunea
Cerandu-le mereu permisiunea pentru a-i atinge (fie ca vreti sa ii tineti de mana, fie sa ii imbratisati sau sa ii mangaiati pe obraz) sau inainte de a patrunde in spatiul lor personal este cat se poate de simplu pentru voi si de benefic pentru ei, mai incolo. Puteti intreba: “Pot sa iti pieptan parul?”, “Pot sa primesc o imbratisare?” sau “Pot sa te tin de mana?”. Acest tip de abordare le va fi de mare ajutor in adolescenta, cand vor trai nenumarate experiente si vor incepe sa descopere atractia sexuala. Nu doar ca vor sti ca nu pot fi atinsi de alta persoana fara sa li se ceara permisiunea, dar si viceversa – ca nu pot atinge pe altcineva inainte sa ceara voie.
- Invatati-i ca “Nu”-ul lor conteaza
In cazul in care copilul se distanteaza de voi, s-ar putea sa va transmita un mesaj ca are nevoie de mai mult spatiu personal, timp petrecut cu sine si limite pe care nici parintii nu au voie sa le depaseasca. Daca vrei sa-ti imbratisezi fiica sau fiul sau daca vrei sa ii aranjezi parul si ea spune “Nu”, respecta-i dorinta. Poate ca e doar o toana de moment, poate ca are nevoie de spatiul ei personal. Ca sa stii sa faci diferenta si sa lasi o “usita” deschisa, poti adauga: “In regula, sa ma anunti, daca te razgandesti”.
- Ajutati-i sa inteleaga ca “Da” poate deveni oricand “Nu”
Sa spunem ca va luati la tranta, in joaca, cu copilul, chiar la cererea lui. Daca spune: “Stop, ce faci?”, va opriti si verificati daca glumeste sau chiar vorbeste de-adevarat. Cand il invatati ca “Da” poate sa devina “Nu” oricand, indiferent de context, ii trimiteti mesajul ca “In orice moment incepi sa te simti incofortabil sau te-ai plictisit de ceea ce faci, ori de situatia in care te afli, asculta-ti vocea interioara si pune capat activitatii respective. Ai grija sa faci la fel si daca persoana din fata ta iti cere asta”.
- Cautati sa intelegeti ce vor sa va comunice
Sa presupunem ca fiica voastra va anunta ca nu mai vrea sa mearga la gimnastica. Sunteti mirata – credeati ca iubeste gimnastica. Mai ales ca ati cautat indelung clubul si profesorii potriviti pentru ea. In loc sa-i replicati: “Ba da, o sa mergi in continuare!”, mai bine incercati sa aflati ce s-a intamplat. Asa, fiica voastra se va simti confortabil sa povesteasca sentimentele pe care le incearca. Ati putea descoperi ca ii place gimnastica la nivel de hobby, nu de performanta si ca e suficient sa faca asta acasa.
Cand incercati sa intelegeti copilul, ii transmiteti mesajul ca “Opinia ta conteaza. Sentimentele tale conteaza. Sunt aici sa te ascult si sa te sustin”.
- Invatati-i respectul la orice pas
Copiii nostri, la fel precum adultii, au un trup, o minte, emotii, opinii si visuri. Exact ca adultii, copiii nostri vor sa fie ascultati si respectati. Asa ca cereti intotdeauna parerea copilului vostru. Adresati-i-va respectuos, asa cum ii pretindeti si lui sa faca. Acordati-i atentie cand va vorbeste.
Indiferent de varsta sa, va puteti ajuta copilul sa fie increzator, intelegator, empatic (cu sine si cu altii). Si, astfel, sa contribuiti la calitatea vietii sale intime, mai tarziu, in viata, fara macar sa aduceti vorba despre sex.
Articol aparut pe www.upworthy.com
De Lisa McCrohan
Traducere si adaptare: A.M.
Vezi si Cum îi răspunzi copilului curios