Modelul finlandez: pauzele dese – succesul invatarii rapide. Un profesor si scriitor american a inteles care este succesul intavarii rapide… de la elevii finlandezi. Luarea pauzelor dese ii ajuta pe copii sa invete si sa retina informatiile mai usor. Iata ce relateaza profesorul american Timothy D. Walker, care a mers in Finlanda sa “descopere” in ce consta sistemul de educatie de acolo.
“Sami, unul dintre elevii mei din clasa a cincea, s-a apropiat de mine si mi-a spus:” Cred ca o sa explodez! Nu sunt obisnuit cu acest program”. Si l-am crezut. Deoarece pe frunte deja incepea sa-i apara o eruptie, care imi arata destul de clar ca elevul meu este furios. “Bun inceput de an am”, mi-am spus, “desi era doar a treia zi de scoala de cand incepeam sa predau in Finlanda, dar reuseam deja sa-mi aduc un elev in punctul de fierbere”. L-am intrebat ce s-a intamplat si am descoperit foarte repede care a fost motivul supararii lui. In Finlanda, elevii iau pauze de cate 15 minute la fiecare 45 de minute de studiu și in cele mai multe din situatii copiii ies afara, se joaca, fac miscare, socializeaza din plin, scrie kqed.org.
Citeste si: La scoala, dansul ar trebui sa fie la fel de important ca si matematica
Profesorul american recunoaste ca la inceput nu intelegea rolul acestor pauze dese, fiind obisnuit in SUA sa “lege” orele si sa opteze pentru pauze mai rare. Ba chiar considera ca pauzele dese ar putea sa influenteze negativ programul de studiu, prin faptul ca elevii se vor concentra mai greu si astfel tot procesul de invatare va fi unul mai dificil. Modelul finlandez sustine insa contrariul: pauzele dese ii ajuta pe copii sa se concentreze mai repede si mai usor asupra materiei predate.
Creierul are nevoie de pauze. Dese.
“La inceput am fost convins ca am facut o descoperire revolutionara”, spunea profesorul american, dar apoi si-a amintit ca finlandezii practica acest model de studiu inca din anul 1960. Si Anthony Pellegrini, autorul cartii “Recess” („Pauza”) scria ca pauzele dese ii fac pe elevi sa fie mai atenti, sa se concentreze mai usor”.
Citeste si: Ce faci cand nu vrea la scoala?
Profesorii finlandezi detin secretul!
Ei au inteles ca pauza este, de fapt, o strategie de maximizare a invatarii. Nu trebuie sa ne temem ca elevii nu vor invata, daca ii lasam sa se deconecteze “de la invatare” de mai multe ori pe zi in timpul programului scolar. Este chiar invers: pauzele dese sunt benefice pentru creier, acestea ajutandu-l sa asimileze noi informatii mai usor si mai repede.
Este esential sa-i lasam timp copilului putin timp liber si cand vine de la scoala, inainte sa se apuce de teme. Iar daca are multe teme de facut, asigura-te ca are si suficiente pauze.
Citeste si: Cum sa-l ajuti pe cel mic sa se acomodeze cu programul de la scoala
[…] Citeste si: Modelul finlandez: pauzele dese – succesul invatarii rapide […]