Factori care iti cresc sansele de a deveni mamica de gemeni sau multipleti

multipleti

Ti-ai imaginat vreodata ca ai putea fi mamica de multipleti? Poate ca da, poate ca pentru ca ai crescut singura, intotdeauna ti-ai dorit un frate/sora care sa-ti fie alaturi chiar din primele momente, poate pentru ca ti se par adorabili bebelusii imbracati la fel, sau poate ai printre rude gemeni si stii ca este posibil sa ai parte si tu de o surpriza…dubla, sa zicem? 🙂 Sau poate ca specialistul in fertilizare te-a prevenit ca s-ar putea sa ramai insarcinata cu doi sau chiar trei bebelusi deodata. Afla aici care sunt principalii factori care iti cresc sansele de a deveni mamica de gemeni sau multipleti.

Cat de comune sunt sarcinile gemelare?

Potrivit mai multor experti in fertilitate, sarcinile gemelare sunt mai des intalnite decat am crede. Acest lucru inseamna, de fapt, ca de multe ori sunt implantati mai multi embrioni, dar, in majoritatea cazurilor, doar unul dintre acestia supravietuieste. Inainte de a discuta despre cum putem creste sansele unei sarcini gemelare, este important sa intelegem cum anume se produc acestea. Stii deja, probabil, ca exista doua tipuri de gemeni – identici si non-identici.

Gemenii identici, de pilda, cunoscuti si sub denumirea de gemeni monozigoti, apar in momentul in care un ovul este fertilizat de un spermatozoid, zigotul divizandu-se apoi in doi embrioni separati. Acestia nu doar ca arata identic, dar si impart aceleasi structuri genetice si aceeasi placenta.

Gemenii non-identici apar mai frecvent. Sunt numiti si dizigoti si provin din doua ovule separate, fertilizate de doi spermatozoizi. Acestia au propriile structuri genetice si propriile placente.

Influenta arborelui genealogic: ai gemeni in familie?

Istoricul tau familial este cel care face diferenta, nu al partenerului. Daca in familie, pe linia materna, au existat sarcini gemelare, exista sanse mari ca si tu, la randul tau, sa poti deveni mamica de multipleti.

Pe de alta parte, sansele scad in cazul femeilor care adopta diete sarace in grasimi, vegetariene sau vegane. De vina, in acest caz, sunt schimbarile hormonale subtile care se produc in cazul acestor femei.

Potrivit publicatiei americane motherandbaby.co.uk, exista o teorie conform careia, daca ramai insarcinata cat timp iei anticonceptionale ori la scurt timp dupa ce le-ai intrerupt, exista sanse sa ramai insarcinata cu multipleti. Desi pare greu de crezut, aceasta teorie poate fi valida, bazandu-se pe ideea in primele cicluri de dupa intreruperea anticonceptionalelor corpul tau trece printr-o faza de reajustare hormonala, astfel ca poate elibera mai mult de un singur ovul o data.

Numarul sarcinilor precedente poate fi, de asemenea, un indicator al sanselor tale de a concepe multipleti. Daca ai reusit, in trecut, sa ramai insarcinata destul de repede de mai multe ori, inseamna ca ovarele tale pot elibera ovule cu usurinta si precizie.

Varsta materna poate aduce avantaje

Gemenii sau tripletii conceputi natural apar, de multe ori, in cazul femeilor cu varste cuprinse intre 30 si 40 de ani. „Exista aceasta teorie potrivit careia daca te apropii de sfarsitul vietii tale fertile, corpul tau se panicheaza si incepe sa elibereze mai mult decat un singur ovul o data”, a declarat Emma Cannon, expert in fertilitate.

Sansele de a deveni mamica de multipleti cresc insa considerabil in cazul folosirii tratamentelor de fertilitate, precum fertilizarea in vitro.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here