Copiii supradotati sunt adesea tachinati de colegii de scoala pentru ca sunt diferiti. Mai mult decat atat, si ei se simt, inca de la varsta fragede, „altfel”, nefiind interesati, de obicei, de activitati adecvate varstei lor. Micile genii tind sa fie mai atente si sa adopte abordari mai intense vizavi de anumite probleme sau situatii, dar sunt, in acelasi timp, extrem de sensibili.
Copil supradotat – cum il poti ajuta pe cel mic?
Chiar daca ti se pare ca micutul tau da dovada, in multe situatii, de o maturitate incredibila, trebuie sa fii constienta de faptul ca poate fi foarte usor afectat de rautatile celorlalti. Ce poti face, insa, sa il ajuti in aceste situatii?
- Arata-i empatie, intelege-i suferinta. Un comentariu simplu, precum „cred ca te-ai simtit ingrozitor”, il va face pe cel mic sa se simta inteles si sustinut.
- Asculta-l. Ii poti spune „Spune-mi ce s-a intamplat, mi-ar placea sa inteleg”, ii poti cere apoi detalii despre circumstantele in care a fost tachinat sau ridiculizat de ceilalti copii si apoi, impreuna, puteti gasi solutii.
- Propune-i sa gasiti, impreuna, o rezolvare pentru problemele pe care le intampina – copiii supradotati iubesc provocarile. „Hai sa ne gandim impreuna ce putem face daca acest lucru se intampla din nou”. Roaga-l pe cel mic sa se gandeasca la ce reactii ar trebui sa aiba, pe viitor, in situatii similare si sa le ordoneze – de la cea mai nepotrivita, la cea mai potrivita.
- Daca aceste strategii nu functioneaza, iar rautatile celorlalti copii nu inceteaza, iti poti intreba copilul daca isi doreste sa intervii- poti sa discuti cu parintii copiilor in cauza si sa gasiti impreuna, intre adulti, o solutie pentru problemele celor mici.