Ingrijire si hidratare copil: cum ai grija de cel mic in timpul verii

Imagine de NewportBaptistChurchNC de la Pixabay

Vara e frumoasa pentru ca e sezonul vacantelor, dar pentru parinti greul nu trece niciodata, intrucat oricand pot aparea alte probleme. Pe de-o parte, soarele arde ingrozitor, iar caldura il face pe micut sa transpire mai mult decat in mod normal. Pentru soare exista minunatele produse de protectie solara, iar impotriva transpiratiei, desi poate parea ciudat, hidratarea este cea mai buna arma.

Actiunea razelor ultraviolete aduce beneficii asupra tegumentelor, unde se gaseste un precursor al vitaminei D, care se transforma in forma eficienta de vitamina D3, antirahitica, prin urmare copiii au nevoie de soare cum au nevoie de aer. Insa nu este indicat ca micutul sa stea ore in sir in bataia razelor chiar daca expunerea rationala la soare are efect stimulator asupra tuturor functiilor organismului.

Cu toate acestea, depasirea limitelor si lipsa unei protectii adecvate poate duce la arsuri si insolatii, iar pe termen lung, la probleme cutanate si chiar la afectiuni grave. Abuzul de soare, precum si insolatiile acumulate in copilarie, sporesc riscul de aparitie a cancerului de piele la varsta adulta. De aceea, pentru evitarea diferitelor afectiuni provocate de arsurile solare, este bine sa se limiteze timpul expunerii la razele ultraviolete. Si sa se foloseasca metode adecvate de protectie solara. Pentru cei mici, exista doua modalitati de protectie solara: pe de o parte, cremele, lotiunile sau spray-urile cu grad ridicat de protectie impotriva razelor ultraviolete, iar pe de alta parte hainutele.

Hidratarea copilului in timpul verii

Cand temperatura corpului creste, indiferent de motiv, glandele sudoripare intra in actiune, iar mecanismul natural care ii permite corpului sa isi mentina temperatura constanta este ceea ce se numeste transpiratie. Unii copii transpira substantial mai mult decat altii fara sa existe explicatii legate de temperatura mediului inconjurator, de modul in care sunt imbracati sau de cat de mult se agita. Pentru a combate transpiratia, mai ales pe timp de vara, trebuie sa fii foarte atenta la hidratarea copilului, care este cea mai importanta masura.

Nu face gresala de a-i da copilului mai putine lichide, crezand ca astfel va transpira mai putin! Dimpotriva, micutul are nevoie sa consume o cantitate mai mare de lichide decat de obicei pentru a compensa astfel apa pe care o pierde prin transpiratie. Altfel apare riscul de deshidratare. Igiena are, de asemenea, un rol foarte important atunci cand copilul transpira.

Pot fi necesare mai multe dusuri pe zi si spalarea zonelor intime de fiecare data cand merge la toaleta pentru a evita astfel producerea iritatiilor. Pentru copiii mai mici nu se folosesc deodorante sau antiperspirante. Exista pe piata diferite parfumuri pentru copiii mai mari care pot fi folosite incepand cu varsta scolara, dar eticheta acestora trebuie studiata cu foarte mare atentie pentru ca exista riscul sa contina substante nocive pentru sanatatea copilului.

O tinuta de vara

Ori de cate ori iesi cu copilul afara, pune-i pe cap o palariuta cu boruri mari, care sa-i protejeze in acelasi timp si fata si gatul. O alta varianta buna ar pufea fi acele sepcute in stil legionar, cu cozoroc in fata si o panza la ceafa, care sa-i protejeze gatul. Avand in vedere temperaturile extrem de ridicate din timpul verii, este exclus sa-l imbraci cu un tricou cu maneca lunga. Este suficient si unul cu maneca scurta, caci umerii sunt cei care se bronzeaza cel mai repede, asa ca trebuie protejati. Hainutele trebuie sa fie lejere, din tesaturi usoare, naturale, care sa permita pielii sa respire, evitandu-se astfel aparitia unor iritatii cutanate.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here