Bebelusul tau va dormi mai bine daca in casa este liniste? Mituri cu privire la somnul bebelusului

somn bebe

Stim, viata de parinte ti-a rezervat multe, multe surprize. Exista foarte multe mituri despre alimentatia bebelusului, despre colici, despre orice. Dar parca pe toate le intrece cele legate de somnul micutului. Bebelusul tau va dormi mai bine daca in casa este liniste? Daca il culci mai tarziu se va trezi mai tarziu? Afla mai jos mai multe.

Mit somn bebe: Cand bebelusul tau doarme, in toata casa trebuie sa fie liniste totala?

Desi este adevarat ca somnul bebelusilor este mai fragil in timpul zilei decat in timpul noptii, nu este necesar sa mergi pe varfuri atunci cand micutul tau doarme la amiaza. In burtica, bebelusii aud tot felul de sunete, asa ca multe dintre zgomotele de fundal pe care tu le consideri deranjante pot fi, de fapt, linistitoare pentru puiul tau. Poti lasa, pe fundal, o inregistrare cu zgomot alb – ai grija insa ca micutul tau sa nu devina dependent de acesta.

„Cu cat micutul tau se obisnuieste cu sunetele din casa, cu atat ii va fi mai usor sa doarma chiar si atunci cand nu sunteti intr-un mediu linistit”, a declarat Laura E. Tomaselli, medic si profesor de pediatrie si neurologie la Universitatea Rochester, din New York.

Mit somn bebe: Daca bebelusul mananca cereale inainte de culcare, va dormi mai bine peste noapte?

Multi parinti cred ca daca isi hranesc copilul cu cereale inainte de culcare, micutii se vor trezi mai rar in timpul noptii pentru a fi hraniti. Academia Americana de Pediatrie nu recomanda introducerea alimentelor solide decat dupa varsta de 6 luni. Inainte de acest prag, copilul tau trebuie sa fie hranit doar cu lapte matern sau formula. Daca ii suplimentezi alimentatia cu cereale mai devreme de 6 luni, creste riscul de obezitate infantila, avertizeaza doctor Tomaselli. „Un copil sanatos, cu o dieta regulata, ar trebui sa poata dormi fara sa se trezeasca de foarte multe ori pe parcursul noptii pana ajunge la varsta de 6 luni”, a mai spus expertul.

Mit somn bebe: Daca iti culci copilul mai tarziu, se va trezi mai tarziu?

Bebelusul poate fi extrem de matinal si din pacate, nu poti reseta „ceasul” lui intern. In timp ce rutina de somn a unui nou-nascut este inca flexibila, un copil ceva mai mare va fi deprins deja un program de somn, asa ca daca il vei adormi mai tarziu, nu inseamna ca se va trezi mai tarziu, la o ora acceptabila pentru tine. De fapt, aceasta tactica ar putea avea un efect negativ – micutul tau se poate simti apoi mult mai obosit.

Mit somn bebe: Sforaitul la bebelusi este total inofensiv?

Poate ti se poate parea dragut, chiar amuzant, sa-ti vezi puiul sforaind (studiile au aratat ca aproximativ 15-25% din copii sforaie),dar  respiratia zgomotoasa ar putea fi semnul unei afectiuni medicale. „Este posibil ca micutul sa sufere de apnee in somn”, a declarat doctor Tomaselli, explicand ca zgomotele confundate cu sforaitul ar putea fi cauzate de pauzele de respiratie. Desi frecvent intalnita, apeea in somn este o problema ingrijoratoare, care poate afecta dezvoltarea copilului. Un studiu realizat in cadrul Colegiului de Medicina Albert Einstein din New York a scos la iveala faptul ca bebelusii in cazul carora afectiunile precum apneea in somn in jurul varstei de 6 luni sunt predispusi la hiperactivitate, depresie, agresiune si ADHD pana la varsta de 7 ani. Cu toate acestea, respiratia zgomotoasa poate fi perfect normala. Daca se intampla insa prea des ori daca zgomotele ti se par mult prea intense, filmeaza-ti micutul dormind si arata-i filmarea medicului pediatru, care te poate sfatui mai departe.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here