Cum crestem copii buni: de ce violenta verbala nu este o solutie

Disciplinarea copiilor, un subiect ce aduce o multime de controverse in randul parintilor, dar si al expertilor in educatie si psihologie, are la baza o ratiune universal valabila: cu totii ne dorim sa crestem copii buni, merituosi si demni, capabili sa duca o viata frumoasa. Dar cum ii ghidam in mod eficient catre atingerea acestui tel? Cum ii invatam sa faca diferenta dintre bine si rau si sa aleaga in mod firesc binele?

Cand un parinte ii spune pe un ton rastit copilului ca a gresit impingandu-si partenerul de joaca in baltoaca din parc ori il pedepseste restrictionandu-i programul de joaca nu o face pentru a-i rani sentimentele micutului, ci pentru ca este convins ca prin pedepse si apostrofari va descuraja comportamentele negative ale acestuia. De ce este, insa, metoda sanctiunilor si a admonestarilor una gresita?

Exista o diferenta intre a creste un copil capabil sa faca diferenta intre bine si rau si un copil care face alegeri fiind controlat de frica, speriat in permanenta de consecintele greselilor sale, potrivit publicatiei americane de parenting parent.co. De aceea, este sarcina noastra, a parintilor, sa ii ajutam pe cei mici sa fie buni in mod constient, fara a fi motivati de pedepsele care ii asteapta in cazul in care gresesc.

Daca folosesti un ton rastit ori de cate ori incerci sa corectezi comportamentul copilului, vei avea impresia, dupa o perioada, ca abordarea ta functioneaza. De fapt, in acest timp, copilul va face o lista mentala cu lucrurile care te infurie si se va asigura ca nu il prinzi facandu-le. Mai mult decat atat, in incercarea ta de a-l face sa renunte la comportamentele negative prin violenta verbala, il vei determina sa piarda din vedere efectele pe care aceste comportamente le au asupra persoanelor din jurului lui si sa se concentreze pe consecintele pe care le va suporta el insusi. Se va purta bine, asadar, doar cat timp esti prin preajma, pentru a evita problemele, insa in momentul in care vei intoarce spatele, comportamentul pozitiv va inceta.

Trei modalitati practice prin care iti poti ajuta copilul sa creasca armonios

1. Foloseste puterea exemplului

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face este sa devii un exemplu pentru copilul tau. Micutul va prelua felul in care te comporti cu el, va invata din interactiunile tale cu altii si din activitatile pe care le desfasori zi de zi. Daca iti doresti ca cel mic sa fie corect, respectuos si sa se poarte frumos cu cei din jurul lui, trebuie sa promovezi tu insati aceste valori.

2. Cere-i iertare atunci cand gresesti fata de el

Daca iti dezamagesti cumva copilul, este important nu doar sa iti recunosti greseala, ci si sa ii ceri iertare. Acest lucru ii va arata ca il respecti si ca este important pentru tine ce simte si ce gandeste. In plus, va invata, la randul lui, sa ii respecte pe ceilalti si sa isi asume responsabilitatea pentru greseli.

3. Foloseste evenimentele zilnice pentru a-l invata

Zi de zi au loc, cu siguranta, evenimente care iti pot servi drept subiect de conversatie cu cel mic, fie ca este vorba despre un incident pe care il vedeti la televizor, fie despre intamplarile pe care le observati in drum spre gradinita sau scoala. Foloseste aceste ocazii pentru a discuta cu copilul, asculta-i parerile si raspunde-i la intrebari.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here