Casa ta este refugiul tau personal, locul in care te retragi atunci cand ai nevoie de putina liniste si intimitate, și unde te simți în siguranta. Refugiul tau de zi de zi se poate schimba insa daca nu ai grija sa elimini periodic alergenii din casa. Citeste aici cum scapi de alergenii de acasa: praful si mucegaiul.
Alergenii de casa: in dormitor
Dormitorul este zona din casa in care in care praful, un alergen foarte comun, se depune cu foarte mare usurinta, patrunzand adesea in lenjerii, perdele, draperii si alte tesaturi aflate in camera. Cel mai important si eficient lucru pe care il poti face pentru a scapa de alergii este sa cureti cu atentie camera si apoi sa te asiguri ca salteaua, lenjeria de pe pat si, cel mai important, pernele, sunt realizate din materiale hipoalergenice, potrivit site-ului medical webmd.com.
De asemenea, evita sa folosesti perne decorative, intrucat acestea nu pot fi igienizate la fel de des precum cearsafurile de pe pat sau pernele obisnuite. Aceeasi problema poate aparea si in cazul animalelor din plus, recomandat fiind sa limitezi numarul acestora la cel mult doi-trei „prieteni” plusati preferati de cel mic, pe care ar trebui sa ii speli in apa fierbinte cel putin o data la doua saptamani.
Elimina covoarele din dormitor, pentru ca acestea retin o cantitate mare de praf. O alta masura pe care o poti lua este limitarea accesului animalelor in dormitor, mai ales in pat. Chiar daca nu sunteti alergici la parul de caine sau pisica, animalele de companie pot transporta in blana lor alti alergeni, precum praful, in camera de odihna.
Alergenii de casa: in living/ la locul de joaca
Desi in living si in camera de joaca a copiilor situatia alergenilor nu este la fel de grava precum in dormitor, exista cateva reguli dupa care trebuie sa te ghidezi. Foloseste cat mai putine covoare in aceste spatii amenajate si opteaza pentru piese de mobilier din materiale precum piele, vinil, velur. De asemenea, ai grija sa limitezi numarul jucariilor din plus si al pernutelor decorative. Este indicat ca in camerele cu mocheta sa stergi praful pe jos o data la doua zile.
Alergenii de casa: in bucatarie si baie
Gandacii pot fi, in multe cazuri, vinovati de declansarea alergiilor si a crizelor de astm, asa ca este absolut necesar sa pastrezi bucataria cat se poate de curata. Depoziteaza mancarea in recipiente sigilate si goleste regulat cosul de gunoi.
Umezeala din baie si bucatarie faciliteaza aparitia mucegaiului, asa ca trebuie sa te asiguri ca incaperile sunt bine ventilate. Foloseste, de asemenea, o pasta din bicarbonat de sodiu cu un pic de otet si zeama de lamaie pentru a curata gresia/faianta din baie, cada, dusul si chiuveta, precum si o solutie de curatare pe baza de clor la fiecare doua saptamani atunci cand cureti dusul și cada.