Copiii nascuti prematur au nevoie de ingrijire speciala, o sarcina incheiata cu nasterea bebelusului inainte de vreme venind la pachet cu o multime de provocari pentru proaspetii parinti.
Dupa o nastere prematura, cei mai multi parintii ingrijorati, cu precadere mamele, se intreaba daca au facut ceva ce a contribuit la acest deznodamant al sarcinii. Potrivit studiilor, in 75% din nasterile inainte de termen au loc spontan, iar in jumatate din aceste cazuri medicii nu pot explica din ce motiv bebelusul a venit pe lume mai devreme decat ar fi trebuit.
Exista, totusi, factori de risc pentru travaliul prematur: sarcinile gemelare, nasterile premature in trecut, anomaliile uterine sau cervicale, obezitatea, diabetul si hipertensiune sunt doar cativa dintre acestia. Anumite infectii, tigarile, alcoolul si drogurile pot declansa, de asemenea, un travaliu prematur.
Probleme ale unui bebelus prematur
Pentru ca micutii nascuti prematur nu primesc un ragaz optim pentru o dezvoltare sigura in pantecul mamei, nascandu-se mai devreme de 40 de saptamani, acestia sunt predispusi la o paleta larga de complicatii. Unii se pot naste relativ sanatosi, in timp ce altii se pot lupta cu o multime de probleme de sanatate, precum afectiuni cardiovasculare, afectiuni ale rinichilor, icter sau anemie. In plus, neavand un sistem imunitar matur, bebelusii nascuti prematur prezinta un risc ridicat de infectie.
Cu cat nou-nascutul vine pe lume mai devreme, cu atat pericolul unor posibile complicatii este mai mare. Copiii nascuti inainte de 32 de saptamani de gestatie au sanse mici de supravietuire si sunt predispusi la dizabilitati severe cu efecte pe termen lung. Vestea buna este insa ca mai bine de 98% dintre copiii nascuti intre 32 si 35 de saptamani supravietuiesc.
Parasirea maternitatii cu un bebelus prematur
Momentul parasirii maternitatii este unul plin de emotii pentru orice parinte, iar pentru parintii unui bebelus nascut prematur poate fi de-a dreptul intimidant. Sfaturile personalului medical se vor dovedi, insa, de mare ajutor. Alegerea unui scaun de masina potrivit pentru copil este, de pilda, una dintre deciziile pe care ar trebui sa le iei dupa ce te-ai consultat in prealabil cu medicul copilului. Bebelusii care cantaresc mai putin de 1,800 de grame sunt de obicei testati in vederea verificarii saturatiei de oxigen. „Unii bebelusi prematuri au nevoie de un pat de transport in locul traditionalului scaun de transport, pentru a reusi sa pastreze nivelele de oxigen sanatoase”, a declarat expertul in medicina neonatala Andrew R. Barden, director medical al maternitatii St. Luke din Iowa, Statele Unite, pentru publicatia online parents.com.
Cere-i medicului detalii cu privire la alimentatia copilului – intreaba cat de des si cat de mult trebuie sa manance acesta. In general, copiii nascuti prematur trebuie hraniti o data la patru ore pana cand ajung la data originala a nasterii, insa bebelusii au nevoi diferite de la un caz la altul. Asigura-te, de asemenea, ca ai toate cele necesare pentru cel mic, de la scutece, la hainute.
Fereste-l de boli
Un copil nascut prematur este expus la numeroase infectii, cu precadere respiratorii, care pot fi extrem de periculoase. Sfatul specialistului este sa nu fumati si sa limitezi expunerea bebelusului la alti copii.
Ingrijirea unui bebelus prematur
Daca copiii nascuti la termen sunt evaluati in baza varstei lor reale, un bebelus nascut prematur este evaluat pe baza varstei ajustate (medicii evalueaza copilul in functie de varsta pe care ar fi avut-o daca s-ar fi nascut la termen). De exemplu, cand un bebelus nascut cu trei luni inainte de data asteptata ajunge la varsta de sase luni, asteptarile nu sunt ca micutul sa se comporte conform acestei varste, varsta lui reala fiind de trei luni. Daca atinge jaloanele unui nou-nascut in varste de trei luni, putem spune ca micutul se dezvolta corect. Cresterea fizica a micutului (greutatea si inaltimea) este, de asemenea, evaluata in baza varstei ajustate.
De retinut insa este faptul ca vaccinurile se fac in functie de varsta cronologica a copilului, nu de varsta ajustata.
Nimic nu se poate compara insa cu bucuria de a vedea cum un copil care odinioara a fost ajutat sa respire de aparatele medicale se transforma intr-un copil vesel si activ.
Semnele unui travaliu prematur
- Aparitia contractiilor frecvente, la zece minute una de cealalta;
- Sangerarile sau scurgerile de lichid din interiorul vaginului;
- Presiune palviana;
- Durere lombara;
- Crampe abdominale, asemanatoare, ca intensitate, cu cele menstruale;
- Diaree.
[…] source link […]