Ti s-a intalmplat si tie, cu siguranta, cand l-ai pus pe cel mic in patut sa te confrunti cu o minciunica de-a lui si sa nu stii cum sa abordezi problema. Daca intre 2 si 4 ani micutul tau minte doar din cauza imaginatiei sale, intre 5 si 7 ani minciunile apar pentru ca el isi doreste sa-ti fie pe plac sau sa rezolve mai usor o problema. Cum il dezobisnuiesti insa pe cel mic de minciuna pentru ca aceasta sa nu se transforme intr-un obicei? Noi ti-am pregatit cateva sfaturi care sa te ajute pe tine, mami, sa rezolvi aceasta problema extrem de des intalnita.
Pentru copiii cu varsta intre 2-4 ani
Foarte multi copilasi au o imaginatie bogata si activa la aceasta varsta, motiv pentru care nascocesc tot felul de povesti inspirate din lumea fantastica din capusorul lor. Ursul pe care l-a vazut in parc nu este in sine o minciuna deliberata, ci un semn ca intelectul sau se dezvolta. Mai mult decat atat, cand sunt mici, copiii nu reusesc sa faca diferenta dintre real si imaginar.
Uneori, povestile fanteziste ale copilului pot indica o gandire de tipul “imi doresc”. In aceste situatii este posibil sa te confrunti si tu cu problema in care puiul tau aduce acasa jucarii care nu-i apartin si pe care si le insuseste.
Ce poti sa faci?
– Evita sa-l pedepsesti pe cel mic cand minte. In schimb,o poveste despre virtutea de a fi sincer ar putea fi calea cea mai buna
– Fii atenta la abordarea ta si incearca sa nu-l repezi pe cel mic cand te minte. Un ton calm si o exprimare buna il vor face pe cel mic sa renunte la obiceiul de a-ti ascunde anumite lucruri
– In cazul in care va confruntati cu problema jucariilor care nu-i apartin, explica-i puiului tau, de fiecare data, ca nu toate jucariile ii apartin si ca poate sa le ia acasa doar pe ale lui.
Pentru copiii cu varsta intre 5-7 ani
La aceasta varsta copiii stiu ca se pot folosi de minciuna pentru a-si rezolva o problema si pentru a scapa de pedepse. Acum minciunile sunt intentionate si cei mici stiu ce informatie sa foloseasca pentru a fi mai credibili. Astfel copiii isi testeaza abilitatea de a ascunde un fapt real printr-o diversiune care il scuza sau il ajuta sa castige timp.
Un copil cu aceasta varsta stie ce informatii sa-ti ofere, astfel ca va constientiza ca o afirmatie de genul “pisica a mancat pasta de dinti” nu este credibila si o va inlocui cu “nu gasesc pasta de dinti, de aceea nu ma pot spala”.
Ce poti sa faci?
– Daca stii ca micutul tau te-a mintit pentru a scapa de o activitate, trimite-l inapoi la treaba si supravegheaza-l
– Evita sa strigi si nu exagera cu pedepsele pentru ca nu vei reusi decat ca cel mic sa se inchida in el si sa nu mai recunoasca atunci cand greseste
– Minciunile repetate au nevoie de pedepse mai aspre. Daca puiul tau continua sa aduca acasa o jucarie care nu-i apartine poti sa-i interzici de exemplu sa se uite la desene in ziua respectiva, explicandu-i, desigur, motivele pentru care ai apelat la aceasta pedeapsa
– Invata-l pe cel mic sa constientizeze gravitatea minciunii si sa se puna in pielea persoanei pe care o minte. Doar asa va reusi sa scape de acest obicei deranjant.
Trebuie sa intelegi ca la aceasta varsta minciuna nu este decat o etapa de dezvoltare a micutului tau si sa fii totusi atenta la semnele cum ca el isi formeaza un obicei din a minti, in ideea in care anumite obiceiuri trebuie corectate la timp.