Studiile din ultimii ani au oferit argumente pentru noi utilizări clinice în domeniul în continuă dezvoltare al medicinei regenerative bazată pe celulele stem. Astfel, celulele stem reprezintă din ce în ce mai mult un material de importanță majoră pentru medicina regenerativă.
Știați că?
Încă din perioada intrauterină, bebelușii își pot ajuta mamele cu propriile lor celule stem Studiile efectuate în ultimii ani au arătat că în timpul sarcinii apare un schimb de material genetic și celule între făt și mamă. Numărul celulelor fetale cresc pe perioada sarcinii și culminează în momentul nașterii. Un studiu efectuat la “Fred Hutchinson Cancer Research Center” din Seattle a identificat pentru prima dată prezența celulelor fetale în creierul uman de sex feminin, "distribuite în mai multe regiuni ale creierului, care rămân acolo pe întreaga durată a vieții (cea mai bătrână femeie, în a cărui creier a fost identificat ADN-ul masculin a avut vârsta de 94 de ani)". Câteva studii anterioare au indicat faptul că femeile care au avut mai multe sarcini prezintă un risc mai scăzut pentru a dezvolta cancer cerebral. Aceste studii au indicat posibilitatea ca celulele fetale să contribuie la imunoprotecție împotriva celulelor tumorale, după cum s-a sugerat că ar fi prezente în alte tipuri de cancere (sân, organele de reproducere sau de colon). Aceste studii arată cu siguranță progresele făcute în domeniul medicinei regenerative și pașii de netăgăduit prin care părinții le pot oferi copiilor lor dreptul la o a doua șansă, dar și modul prin care mamele pot beneficia de schimbul de material genetic care le oferă imunitate împotriva diverselor afecțiuni.
Cordonul ombilical este o sursă ce abundă în celule stem Numărul celulelor din țesutul cordonului ombilical poate fi mărit considerabil, acestea fiind foarte stabile, afirmă Dr. Bridget M. Deasy de la Departamentul de Chirurgie Ortopedică din cadrul Universității Pittsburgh School. „Experimentele noastre indică faptul că cel puțin 21 de milioane de celule stem și cel mult 500 de milioane pot fi depozitate dintr-un singur cordon ombilical după nașterea unui copil. Astfel, țesutul cordonului ombilical poate deveni o sursă accesibilă și abundentă de celule stem care pot rezolva o mulțime de restricții, precum cantitatea limitată, vârsta sau sexul donatorului.” afirmă Dr. Deasy.
A fost aprobat patentul pentru primul os artificial creat cu celule stem din cordon ombilical O echipă de cercetători a primit aprobarea pentru dezvoltarea primului patent al unui nou biomaterial ce facilitează generarea de țesut osos din celulele stem ale cordonului ombilical. Această metodă nu a fost încă aplicată in vivo sau pe pacienți, ea are însă un mare potențial de utilizare în reconstrucția oaselor sau a structurilor osteocartilaginoase sau în înlocuirea cartilagiilor din membre.
A fost creat un ficat uman din celule stem Echipa de cercetare din cadrul Departamentului de Medicină Regenerativă de la Universitatea Yokohama a creat pentru prima dată un „mugur” hepatic, cu lățimea de circa 4 milimetri, prin combinarea aceluiași tip de celule umane care dau naștere ficatului în etapa de dezvoltare embrionară. După 4-6 zile de creștere în capsula Petri, mugurii hepatici au fost transplantați în șoareci, unde s-au format rapid noi vase de sânge, asemenea rețelei de artere și vene specifice ficatului adult. Ficatul creat din celule stem a continuat să crească timp de două luni în gazdele în care au fost transplantați. Deși mai e nevoie de cercetări amănunțite înainte ca aceste tehnici să fie aplicate pacienților, descoperirea cercetătorilor japonezi este un pas esențial în crearea de organe in vitro, care vor putea fi folosite ulterior pentru transplant. Reușitele totale ale experimentelor în curs de desfășurare vor deveni soluția principală pentru tratarea unor boli dintr-o paletă largă de afecțiuni, considerate în trecut boli incurabile: Parkinsonul, diabetul, cancerul de mai multe tipuri, scleroza multiplă, afecțiuni cardiace diverse.
Pentru a fi la curent în permanență cu progresele din domeniul medicinii regenerative, poti accesa Cord Blood Center.