”Fiecare Copil în Grădiniță”

    Proiectele vor fi derulate în unele dintre cele mai sărace comunități din România1 și au ca obiectiv să contribuie la soluționarea unora dintre cele mai stringente probleme de sănătate și igienă ale copiilor din aceste comunități. Fondurile alocate vor fi folosite pentru patru categorii de activități, considerate ca prioritare de Ovidiu Rom și GSK România:

    (1) activități de prevenire a îmbolnăvirilor – analize de bază pentru copii în luna septembrie, înainte ca aceștia să meargă la școală și la gradiniță, alocarea unui fond din care părinții săraci să poată cumpăra medicamente pentru copiii lor când sunt bolnavi, educarea părinților în vederea vaccinării obligatorii a copiilor

    (2) creșterea accesului copiilor săraci la medici – încurajarea medicilor să facă vizite săptămânale în satele izolate, asigurarea transportului pentru copiii care trebuie să consulte medici specialiști în orașele mai mari

    (3) facilitarea formării mediatorilor sanitari și plata lor temporară în comunitățile unde sunt absolut necesari, dar autoritățile locale nu pot asigura încă angajarea acestora

    (4) educație sanitară pentru părinți și copii și asigurarea de kituri de igienă personală și a locuinței

    (5) activități de planificare familială

    Componenta de sănătate din cadrul proiectului Fiecare Copil în Grădiniță se va desfășura pe o perioadă de 3 ani, perioadă în care cele 18 comunități vor beneficia de un grant de peste 150.000 Euro. Inițiativa integrării acestei componente în cadrul proiectului Fiecare Copil în Grădiniță a pornit de la nevoia uriaşă de a investi în ariile foarte importante de sănătate din aceste comunități sărace, în care copiii se îmbolnăvesc des și, în general, nu primesc îngrijirea necesară. De asemenea, ca parte a acestui program, GSK Consumer Healthcare – companie membră a grupului GSK în România – va dona kit-uri de îngrijire a sănătății orale (constând în periuțe de dinți, pastă de dinți și căni) pentru toți copiii incluși în programul FCG – este vorba despre un număr de 1400 de copii.

    „Prin programul Fiecare Copil în Grădiniță am arătat că părinții săraci își doresc să-și educe copiii, chiar foarte mult! Trebuie însă să le oferim sprijin și încurajare, iar adăugarea unei componente de sănătate în proiect este foarte importantă: copiii nu pot învăța dacă nu văd bine sau dacă îi dor dinții. Multe dintre aceste probleme pot însă fi remediate ușor dacă se intervine la timp”, a declarat Leslie Hawke, cofondatoarea Asociaţiei Ovidiu Rom.

    „Componenta de sănătate susținută de GSK România va crește valoarea proiectului nostru și va ajuta mai mulți copii din acest comunități să învețe. Sănătatea copiilor este la fel de importantă ca și educația lor”, a adăugat Maria Gheorghiu, cofondatoarea Asociaţiei Ovidiu Rom. Importanța acestui grant și nevoia pentru astfel de programe de sănatate este evidentă așadar atât din solicitările primite – aproape toate comunitățile incluse în proiectul Fiecare Copil în Grădiniță au aplicat pentru a obține finanțare în acest proiect – cât și din nevoile exprimate de comunitățile locale.

    S-a constatat, spre exemplu, că în nicio comunitate inclusă deja în proiectul Fiecare Copil în Gradiniță, copiilor săraci nu li s-au făcut niciodată analizele medicale (nici măcar cele necesare pentru înscrierea la grădiniță, și care au un rol important în prevenirea infecțiilor respiratorii și digestive). O altă problemă este numărul mic de copii din comunitățile cele mai sărace vaccinați cu vaccinurile incluse in Programul Național de Imunizare – în special acolo unde nu există mediator sanitar, medicul de familie ajunge rar, iar părinții nu înțeleg implicațiile pe care lipsa vaccinării copiilor le au pentru dezvoltarea sănătoasă a acestora. În Hetea de exemplu, numai jumătate dintre copii sunt vaccinați în condițiile în care vaccinurile sunt incluse în Programul Național de Imunizare și sunt oferite gratuit de Direcțiile de Sănătate Publică.

    „Sănătatea și educația reprezintă cele mai de preț daruri pe care le putem oferi copiilor. Pentru a face viața copiilor din familiile defavorizate mai bună, trebuie să îi ajutăm să fie sănătoși și să poată merge la grădiniță și la școală. Cele 18 proiecte locale selectate vor fi derulate chiar de către comunitățile locale, de aceea beneficiile vor fi pe termen lung, și nu numai pe parcursul celor trei ani în care se realizează finanțarea. Prin implicarea oamenilor din comunitate în realizarea proiectelor, vor fi create mecanismele necesare astfel încât, după finalizarea proiectelor, comunitățile să se poată dezvolta mai departe, iar viața oamenilor din aceste regiuni să devină una mai bună”, declară Pascal Prigent, Director General GSK România.

    Grantul își propune așadar să asigure soluții imediate pentru anumite probleme urgente, pe care comunitățile sărace nu le pot rezolva, în ciuda cadrului legal existent. În paralel, autoritățile locale vor face demersuri pentru facilitarea accesului copiilor săraci la serviciile medicale reglementate prin lege (cum ar fi angajarea unui mediator sanitar sau obținerea de soluții anti-pediculoză gratuite de la Direcțiile de Sănătate Publică). Coordonatorii locali ai proiectelor ce vor primi finanțarea subliniază importanța lansării componentei de sănătate având în vedere condițiile improprii în care locuiesc majoritatea copiilor din aceste comunități. Nutriția săracă în vitamine, lipsa apei curente și a normelor minime de igienă afectează sănătatea copiilor și capacitatea lor de a învăța.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here