Program educational pentru copiii diagnosticati cu diabet de tip 1

    Compania Sanofi a anuntat joi lansarea programului educational unic „Facultatea de Excelenţă în Insulinoterapie” (FITS), dezvoltat la nivel naţional, în parteneriat cu societăţile medicale de profil prin care compania va continua derularea şi dezvoltarea de activităţi educative dedicate medicilor (specialişti şi rezidenţi), asistentelor medicale, pacienţilor şi publicului larg.

    Se estimează că în România aproximativ 800.000 de persoane suferă de diabet, dintre care circa 200.000 sunt pacienţi aflaţi în tratament cu insulină. Terapia cu insulină este considerată cea mai complexă formă de tratament din patologia umană. Ea presupune o participare interactivă medic-asistent educator-pacient şi familia acestuia.

    Analiza din ultimii ani semnalează existenţa unor progrese notabile în insulinoterapie, dar există încă o mare nevoie de implicare şi perfecţionare a activităţii medicilor, educatorilor şi a persoanelor cu diabet. În acest context, lansarea FITS răspunde nevoii de perfecţionare continuă, având ca obiective principale: actualizarea cunoştinţelor teoretice în domeniul insulinoterapiei, optimizarea implementării ghidurilor şi recomandărilor în practica medicală, instruirea actualizată a educatorilor în diabet, precum şi creşterea nivelului de educaţie a pacienţilor, inclusiv pentru automonitorizare şi control al diabetului.

    „Persoanele cu diabet zaharat tip 1 se tratează întotdeauna cu insulină, iar cele cu diabet zaharat tip 2 într-un procentaj de 20-30% beneficiază de acelaşi tratament. Insulinoterapia este cea mai complexă formă de tratament din medicină. O bună insulinoterapie presupune o echipă foarte bine pregătită, care are în centrul ei chiar persoana cu diabet zaharat. Din echipă mai fac parte medicul specialist, care este coordonatorul tuturor acţiunilor, asistentele medicale educatoare, psihologul, precum şi familia persoanei tratate. Realitatea ne arată că, din cauza complexităţii sale, insulinoterapia nu se face întotdeauna în mod corespunzător. Pentru a optimiza această complexă formă de tratament din diabet, compania Sanofi iniţiază Facultatatea de Excelenţă în Insulinoterapie (FITS).

    Primul proiect care urmează a se desfăşura sub egida FITS este „Junior Club”. Evenimentul se adresează tinerilor medici specialişti aflaţi la început de drum şi medicilor rezidenţi din anii terminali. Pe parcursul a două zile, 21-22 aprilie, aceştia vor beneficia de cursuri medicale aprofundate şi de aplicaţii pe studii de caz, referitoare la insulinoterapie. Tot sub egida „Facultăţii de Excelenţă în Insulinoterapie”, Sanofi va continua organizarea de simpozioane şi mese rotunde la nivel naţional pentru medici şi specialişti şi workshop-uri pentru asistentele medicale din diabetologie, în vederea îmbunătăţirii aplicării ghidurilor de insulinoterapie în practica medicală.

    Pentru pacienţi şi publicul larg, „Facultatea de Excelenţă în Insulinoterapie” va lansa două platforme online: T1Dstars şi Complete Life. Prima este dedicată copiilor şi adolescenţilor diagnosticaţi cu diabet tip 1 şi va fi activă la sfârşitul lunii mai. Cea de-a doua, Complete Life, se adresează întregii comunităţi interesate de tema diabetului zaharat în România: personal medical, educatori şi pacienţi, vizând creşterea nivelului educaţional şi înlesnirea comunicării între membrii acestei comunităţi.

    O problemă des întâlnită la majoritatea pacienţilor este reticenţa de a trece la tratamentul bazat pe insulină. Însă, ca urmare a amânării insulinoterapiei, pacientul se expune riscului de a dezvolta complicaţii grave. Prin urmare, un alt obiectiv important al FITS este tocmai să îi ajute pe pacienţi să înţeleagă oportunitatea insulinoterapiei în prevenirea complicaţiilor diabetului, mai ales atunci când tratamentele non insulinice disponibile nu le mai pot asigura controlul glicemic adecvat. În acest sens, Sanofi va asigura suportul logistic pentru peste 25 de manifestări educative (simpozioane, workshop-uri şi mese rotunde) dedicate pacienţilor, pentru a-i ajuta să îşi controleze mai bine diabetul.

    În cursul acestui an, vor fi organizate şi două Marşuri de Combatere a Diabetului, la Sibiu şi Cluj. Cele două evenimente publice continuă tradiţia marşurilor Sanofi de luptă împotriva diabetului, tradiţie demarată în 2010. Evenimentele promovează adoptarea unui stil de viaţă activ ca metodă eficientă de prevenire a diabetului zaharat, precum şi a complicaţiilor acestuia şi sunt totodată un mijloc de atragere a cât mai multor donaţii în beneficiul pacienţilor cu diabet.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here