“Constituţia garantează accesul gratuit al copilului la tratament, iar acest lucru ar trebui să fie un drept respectat inclusiv în clinicile private”, a spus avocatul Ion Ilie Iordăchescu. Potrivit specialistului, dacă acest drept este prevăzut în Consituţie, celelalte legi speciale ar trebui să asigure tratamentul gratuit pentru copii, în litera Constituţiei, chiar şi în clinicile private, unde toate serviciile medicale sunt contracost.
“Este inadmisibil ca un copil să îşi plătească tratamentul, de aceea sugerez asociaţilor de pacienţi să facă presiuni asupra autorităţilor şi să facă toate amendamentele necesare proiectului de “Lege a Pacientului”, astfel încât să fie respectat acest drept constituţional al minorului.
Pe de altă parte, Olga Rodica Cridland, preşedinta asociaţiei P.A.V.E.L, asociaţie a părinţilor cu copii bolnavi de cancer susţine că, în acest moment, o serie de investigaţii necesare copiilor cu cancer se fac în clinci private fiindcă în spitalele publice nu există aparatura necesară.
“Toate aceste investigaţii sunt suportate de părinţi, din bugetul personal, şi nu este doar cazul copiilor cu cancer, mai sunt şi alte boli ale copiilor pentru care părinţii plătesc, deşi Constituţia prevede că ei trebuie să beneficieze de tratament gratuit”, a mai spus preşedinta Asociaţiei P.A.V.E.L, Olga Rodica Cridland.
Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor a pus în dezbatere publică un proiect de lege privind drepturile pacienţilor cu ocazia Zilei Europene a Pacienţilor. Dezbaterea are loc sub numele “Legislaţia, aliat sau duşman al pacienţilor din România”.