Propolis, farmacia albinelor

Foto: Shutterstock

Propolis este partea care asigură sănătatea întregului stup. Această substanță cleioasă, puternic aromată, care se poate prezenta sub diferite culori și diferite forme fizice, chimice și biologice, se bucură de o complexitate rară. Cu ajutorul lui sunt astupate micile crăpături ale stupului și este evitată apariția curenților nedoriți de aer, sunt dezinfectate ramele destinate creșterii puietului, este realizat un covor de protecție la intrarea în stup. Atunci când un intrus, insectă sau șoarece îndrăznește să intre în stup, acesta este răpus de veninul albinelor, după care este îmbrăcat în propolis și astfel mumificat, fiind împiedicată putrezirea lui. În același fel este împiedicată descompunerea deșeurilor organice ale stupului. Cu ajutorul propolisului, albinele se apără de toate pericolele ce le pândesc din toate parțile sub forma microbilor, a mucegaiurilor, a bacteriilor și a oricăror alți agresori. În Egiptul antic, unde albina era sfântă, preoții sacerdoți foloseau propolisul la îmbălsămarea morților. Nu e de mirare că atât grecii și romanii, cât și chinezii sau aztecii utilizau propolisul pentru tratarea celor mai diverse boli. Dată fiind utilizarea lui tradițională pe meleagurile noastre, unde stupăritul se bucură de o tradiție de mii de ani, propolisul mai este denumit și antibioticul albinelor sau penicilina românească. Dacă ne gândim și la capacitatea lui de a regenera țesuturile și de a întări imunitatea, ne putem face o primă imagine asupra rolului de excepție al acestui incredibil dar al naturii. Deja obiect a nenumărate studii, propolisul continuă să fie o enigmă mereu mai contrariantă, chiar dacă i-au fost demonstrate deja peste 20 de acțiuni farmacologice și au fost evidențiate peste 200 de substanțe active ce stau la baza rezultatelor sale miraculoase. Deși este cunoscut de peste 5.000 de ani, nenumăratele lui proprietăți fiind valorificate din plin pe cele mai diferite meleaguri, acțiunea lui nu a fost nici până astăzi pe deplin lămurită. Cercetările efectuate în China au demonstrat că propolisul este eficient în tratarea hipertensiunii, a aterosclerozei, a problemelor coronare. Studiile din Rusia au dovedit că poate preveni formarea abceselor și a ulcerului, iar cele americane și poloneze au demonstrat eficiența propolisului în tratarea bolilor de piele, a herpesului și a diferitelor alergii. Dar, înainte de toate, propolisul întărește sistemul imunitar, asigură o bună protecție împotriva radicalilor liberi și combate alergii, precum febra fânului.

Este un excelent antibiotic, antiviral, antifungic și dezinfectant care distruge nu mai puțin de 21 de bacterii, 9 specii de ciuperci parazite și 30 de tipuri de viruși, fără a distruge însă bacteriile benefice și fără a produce obișnuință, așa cum se întâmplă în cazul antibioticelor. Propolisul este cel mai puternic medicament antiinfecțios cunoscut, fiind recomandat practic în orice boală infecțioasă. Are, în același timp, un puternic efect antitoxic, antiinflamator, analgezic și regenerator, antiiradiant, de combatere a mâncărimii și antialergic. Este benefic în cazul bolilor reumatice, dar și în cazul bolilor sistemului nervos

Reduce colesterolul din sânge, este util în tratarea hipertensiunii arteriale și a aterosclerozei, are efecte remarcabile asupra sistemelor capilare prin reducerea fragilității și refacerea elasticității vaselor sanguine, are acțiune vasodilatatoare, este benefic în cazul cardiopatiei ischemice și al anginei pectorale, al aritmiilor și al insuficienței cardiace. Propolisul joacă un rol important și în tratarea gastritelor hiperacide și a ulcerelor, în cazul enteritelor, a colitelor acute și cronice, în steatoza hepatică, hepatite, ciroze, colecistite cronice, în stimularea biliară, dar și în tratarea viermilor intestinali, dar și în cazul fisurilor anale și a hemoroizilor.

Propolisul stimulează refacerea țesuturilor afectate de răni, tăieturi, arsuri și degerături, fiind utilizat inclusiv pentru cicatrizarea operațiilor, dar și contra ulcerelor varicoase, a herpesului sau a furunculelor. Vindecă mucoasa bucală și combate sângerarea gingiilor, fiind utilizat în afecțiuni precum gingivite, stomatite, paradontoză, dar și în cazul afecțiunilor aparatului respirator, în bronșită, faringo-amigdalite, laringite și pneumonie, precum și în afectiunile ORL. Și, evident, propolisul este eficient în lupta contra virozelor. Dar toate aceste efecte benefice depind, în mod esențial, de calitatea propolisului, care variază extrem de mult, în funcție de specia de albine. Astăzi se cunosc mii de specii de albine, în funcție de flora vizitată și de modul de preparare a extractului de propolis. Efectele acestuia sunt în primul rând sinergetice, ele fiind rezultatul comun al acțiunii unui număr foarte mare de substanțe active, dintre care un rol esențial îl joacă flavonoidele. Concentrația lor poate varia foarte mult. De aceea, este esențială calitatea propolisului folosit. Un propolis de cea mai bună calitate, preparat special astfel încât să-i fie îmbunătățit și gustul, dar să fie evitate și toate substanțele potențial alergenice, este folosit pentru obținerea drajeelor Propolets, gustoase și extrem de eficiente, mai ales în cazul afecțiunilor respiratorii, al răcelilor și gripei, precum și pentru întărirea sistemului imunitar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here