Perioada vacantelor este asteptata de toata lumea si probabil ca iti pui intrebarea daca mai poti pleca in calatorie avand in vedere ca esti insarcinata. Trebuie sa stii ca daca nu ai probleme de sanatate deosebite, nu exista nicio contraindicatie in a pleca in calatorie in timpul sarcinii. Astfel, inainte de a face bagajele si planurile de plecare, fa o vizita medicului ginecolog care te are in evidenta pentru a te sfatui cu el in privinta posibilitatilor tale de calatorie.
Cu masina
Daca planifici sa mergi cu masina, trebuie sa tii cont de cateva lucruri pentru a avea un voiaj placut si sigur. In primul rand, trebuie sa stabilesti traseul si sa identifici locurile unde ai putea sa opresti pentru a-ti dezmorti picioarele si a-ti activa circulatia sangvina. In plus, trebuie sa tii cont de faptul ca, pe parcursul sarcinii, nevoia de urinare apare mult mai frecvent si va trebui sa opresti des pentru a merge la toaleta. De asemenea, daca ai de gand sa conduci tu, ar fi bine sa fii insotita de cineva care iti poate tine companie si ar putea sa te inlocuiasca la volan atunci cand obosesti. Poarta intotdeauna centura de siguranta si lasa air-bag-urile activate intrucat acestea pot salva viata ta si a copilului in caz de accident. Pentru a nu simti disconfort, asaza partea de jos a centurii pe sub burtica si nu o strange prea tare. Centura pentru umar o poti potrivi confortabil intre sani, iar daca simti ca te jeneaza la gat, o poti aseza mai jos sau poti ridica scaunul.
Cu avionul
Daca ai de facut o calatorie mai lunga, poti alege sa mergi cu avionul. In acest caz, informeaza-te din timp intrucat compania aeriana cu care vei zbura este posibil sa iti ceara, daca esti in ultimul trimestru de sarcina, o declaratie din partea medicului tau ginecolog care sa ateste ca ai voie sa calatoresti cu avionul. In plus, in momentul in care iti cumperi biletele, incearca sa alegi un loc la marginea randului pentru a te putea ridica oricand doresti sa mergi la toaleta sau sa te dezmortesti. Respecta toate indicatiile personalului privind centura de siguranta si masurile de precautie pe care trebuie sa le iei in timpul zborului, ia cu tine cateva haine, intrucat temperatura din cabina se poate schimba in timpul zborului si bea multe lichide in timpul calatoriei deoarece aerul din avion poate fi foarte uscat.
Pe apa
In cazul in care, destinatia pe care o alegi presupune si calatoria cu vaporul trebuie sa tii cont de faptul ca ai putea suferi de rau de mare si discuta cu medicul tau despre acest lucru. In plus, este bine sa te asiguri ca la bord se poate asigura asistenta medicala de urgenta pentru ca totul sa se desfasoare in bune conditii.
Sfaturi generale de calatorie
Chiar daca totul este in ordine si „ai verde” la plecatul in vacanta, trebuie sa tii cont de responsabilitatea pe care o ai pentru bebelusul din burtica si sa respecti o serie de reguli menite sa te protejeze si sa iti mentina sanatatea. Fie ca pleci intr-o calatorie mai lunga sau mai scurta si orice mijloc de transport folosesti, este bine sa iei in considerare cateva sfaturi. Ia la tine ceva usor de mancare pentru momentele in care ar putea sa ti se faca foame si o sticla cu apa a preveni deshidratarea. Nu astepta sa ti se faca sete intrucat setea este primul semn al deshidratarii. Tine cont de faptul ca pot surveni situatii neprevazute cum ar fi un blocaj in trafic sau o intarziere la aeroport si este bine sa ai la tine toate cele necesare pentru a face asteptarea cat mai confortabila. Nu este recomandat sa stai asezata prea mult timp fara sa te misti, fiindca se poate incetini circulatia sangvina din regiunea pelviana si a membrelor inferioare. De aceea este bine ca orice mijloc de transport ai alege sa ai posibilitatea de a te ridica si a face cateva miscari cel putin o data la doua ore. Ia la tine o copie a dosarului cu toate analizele facute in sarcina precum si numarul de telefon al medicului tau pentru a-l putea suna in caz de urgenta. In plus, informeaza-te cu privire la institutiile sanitare si locurile unde poti gasi farmacii pe traseu si acolo unde mergi. Daca pleci in strainatate, fa-ti o asigurare medicala care sa acopere cheltuielile in situatiile in care sarcina ar fi in pericol, sau costurile unei nasteri si ale ingrijirii unui nou-nascut, mai ales daca esti in ultimul trimestru. In plus, fii precauta in alegerea locurilor care iti pot pune sanatatea in pericol. Imbraca-te cu haine comode, din materiale naturale, incalta-te cu pantofi sport, balerini sau sandale care sa nu iti produca disconfort si protejeaza-ti pielea de agresiunea razelor soarelui folosind o lotiune cu factor mare de protectie.
- Daca raul de masina este o problema cu care te-ai confruntat si cand nu erai insarcinata, tine cont de acest fapt si verifica cum te simti in masina inainte de a pleca intr-o calatorie mai lunga. In cazul in care ai probleme de acest fel, este mai bine sa eviti sa conduci tu, sa te asezi pe scaunul din dreapta soferului si sa privesti in fata, catre cel mai indepartat punct si nu in lateral pentru a nu favoriza starea de rau.
- Adreseaza-te imediat unui medic in cazul in care nu te simti bine in timpul calatoriei sau vacantei pentru a evita eventualele probleme de sanatate.
- Asigura-te ca ai la tine un telefon mobil incarcat si cunosti numarul de telefon al serviciului de urgenta din locul in care mergi precum si numarul de telefon al medicului tau.