Depresia poate fi depistată şi tratată

    Depresia reprezintă, la nivel global, una dintre cele mai frecvente cauze ce afectează starea de sănătate, cu impact asupra funcţionalităţii pacientului, scăderea productivităţii şi a capacităţii de lucru, izolare şi, în cazuri severe, pierderea dorinţei de a trăi. La nivel global, depresia afectează aproximativ 121 de milioane de oameni, numai în Europa se estimează nu mai puţin de 50 de milioane de persoane care suferă de această boală. In prezent, depresia majoră este a patra boală ca răspândire pe glob, reprezentând una dintre problemele grave de sănătate ale omului contemporan.

    Conform estimărilor World Health Organization, în anul 2020 depresia va fi a doua cauză de dizabilitate, imediat după afecţiunile cardiovasculare. Prevalenţa depresiei este de două ori mai mare la femei decât la bărbaţi, prezentând o creştere semnificativă odată cu vârsta. Una din patru femei va primi tratament pentru depresie la un moment dat, comparativ cu unul din zece bărbaţi.

    Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie şi Liga Română pentru Sănătate Mintală, cu sprijinul companiei AstraZeneca, au lansat programul “Nu eşti singură. Nu eşti singura!”, care isi propune să atragă atenţia asupra impactului pe care acestă suferinţă o are în ceea ce priveşte calitatea vieţii, dar şi să semnaleze faptul ca ea poate fi tratată. Obiectivul programului este informarea publicului larg despre depresie, pentru ca pacienţii să recunoască din timp manifestările acestei boli şi să se adreseze medicului psihiatru.

    “Depresia se poate vindeca”, declară profesor dr.Mirela Manea, medic psihiatru la Spitalul Clinic „Alexandru Obregia” din Bucureşti, dar este nevoie de un diagnostic corect, cu evidenţierea tipului depresiei – în special diferenţierea între depresia unipolară şi cea bipolară – şi iniţierea unui tratament specific. Tratamentul se adresează cauzei - dezechilibrul biochimic la nivelul sistemului nervos central – şi nu efectului, de aceea persoana afectată nu are de ce să se teamă”. Depresia poate să apară la orice vârstă, însă vârsta mediană (cea mai frecvent întâlnită) este 32 de ani.

    “Depresia se tratează şi se vindecă, însă este necesară o schimbare de mentalitate. De la ‘a ne fi ruşine să recunoaştem’, la o abordare proactivă. Depresia nu este exclusiv o boală a femeilor, dar este intâlnită mult mai frecvent in rândul acestora, de aici motto-ul programului “Nu eşti singură. Nu eşti singura!”, declară conf. Dr. Catalina Tudose, medic primar psihiatru la Spitalul Clinic „Alexandru Obregia” din Bucureşti. Netratată corect, depresia evoluează către cronicizare, cu deteriorarea importantă a calităţii vieţii persoanei, la care se pot adauga complicaţii – suicid, consum de substanţe etc – spune conf. dr Cătălina Tudose.

    „Deşi este frecvent întâlnită, lucru confirmat de studii epidemiologice desfăşurate în România, depresia este uneori dificil de recunoscut, diagnosticat şi tratat. Recunoaşterea şi tratarea depresiei sunt afectate de atitudinea negativă a publicului”, declară dr. Bogdana Tudorache, medic psihiatru la Spitalul Clinic „Alexandru Obregia” din Bucureşti. Printre aspectele particulare ale diagnosticului şi tratamentului pacienţilor cu depresie în România, se numără: dificultatea pacienţilor de a discuta despre problemele lor emoţionale şi tendinţa de a solicita ajutor doar pentru probleme de natură fizică reticenţa pacienţilor de a se adresa direct medicului specialist psihiatru (teama de stigmatizare) ignorarea bolii pentru o perioadă lungă de timp lipsa de reacţie a familiei, prietenilor, colegilor si adesea a tuturor celor din jur.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here