Cum te ingrijesti dupa operatia de cezariana?

Photo by Vidal Balielo Jr. from Pexels

Odata ce bebelusul s-a nascut, corpul tau va trece prin alte schimbari majore, atat fizice, cat si emotionale. Multe dintre acestea se petrec in primele 6 saptamani, perioada numita postpartum, care nu este o perioada de “boala”, ci de schimbari sanatoase, cele mai multe, readucand corpul la starea lui de dinainte de graviditate.

De aceea e foarte important ca dupa ce vine bebelusul pe lume sa-ti petreci timpul in fiecare zi avand grija de tine si de puiul tau mic, cel putin pe o perioada de cateva saptamani.

Corpul te va ajuta in fiecare zi pentru ca incepe sa-si recapete forma si scapa de apa stocata. Uterul va incepe sa se resoarba si treptat sa revina la forma initiala. De asemenea, vin alte transformari hormonale, care te vor schimba emotional. Insa toate aceste schimbari rapide si in scurt timp, pot constitui si o noua sursa de stres.

Mai mult, ca noua mamica incepi sa te concentrezi atat de tare pe grija fata de bebelus incat aproape ca uiti de propriile tale nevoi. De aceea e foarte important sa ai grija si de tine, adica sa-ti urmaresti permanent starea de sanatate, stiind la ce sa te astepti, ce este „normal“ sa ti se intample si ce trebuie sa faci cand apare o problema.

Preventia dupa nasterea prin cezariana

Dupa o cezariana corpul are nevoie de dubla recuperare, dupa nastere si dupa interventia chirurgicala propriu-zisa. In aceasta perioada este cel mai important sa te feresti de orice tip de infectie, pentru ca e extrem de periculoasa in starea ta, fie ca e vorba de plamani, incizie, uter, tract urinar. Trebuie sa ai grija sa te speli pe maini si sa te dezinfectezi in primul rand.

O infectie posibila este cea a uterului, poate determina hemoragii si nu esti ferita atata timp cat germenii pot patrunde prin vagin in interiorul uterului. Ca sa reduci acest risc, nu folosi sub nicio forma dusul vaginal in primele 6 saptamani. Foloseste doar absorbante in aceasta perioada si nu folosi tampoane. Tampoanele pastreaza ceea ce absorb in interiorul vaginului si sunt locul propice pentru dezvoltarea germenilor. Evita relatiile sexuale atata timp cat inca ai scurgeri.

Daca simti durere sau tensiune in partea de jos a abdomenului, si ai febra peste 37,5°C, consulta imediat medicul. Pentru a reduce riscul de infectii urinare: nu te tine cand ai nevoie sa urinezi. Infectiile urinare apar de obicei in a doua si a treia saptamana postpartum si sunt insotite de urmatoarele simptome: simti ca iti vine sa urinezi intruna, mergi la baie, dar nu poti sa urinezi usor, apar urme de sange in urina, simti durere puternica sau ca o arsura cand urinezi. Daca ai aceste semne, de asemenea consulta medicul.

Ingrijirea operatiei

Operatia de cezariana inseamna o incizie in piele la nivelul abdomenului. Poate fi transversala sau de sus in jos pe abdomen. Taietura este prinsa cu copci, iar cele din interior, in uter, se absorb singure. Spalarea mainilor este prima masura pe care poti sa o iei si in acest caz. De obicei pielea este organul cel mai important si functioneaza ca o bariera care apara organele interne de infectii. Daca pielea are o incizie, riscul de patrundere a infectiilor in organism se mareste. Copcile se scot inainte sa pleci acasa de la spital. Daca nu, va veni asistenta sa le scoata la tine acasa sau va trebui sa revii la medic. Dupa ce ti se scot copcile, vei avea un pansament de protectie peste incizie. Dupa ce si acesta este indepartat, e bine sa nu pui peste cicatrice unguente, creme, uleiuri, nimic pana cand nu este vindecata suta la suta. Sub dus nu pune jetul de apa direct pe incizie. Bineinteles, mergi imediat la medic daca observi scurgeri, inrosiri, intariri sau daca se deschide operatia.

Ingrijirea perineala dupa cezariana

Din cauza sangerarilor, zona perineala este, de asemenea, expusa infectiilor. De aceea trebuie mentinuta permenent curata. Schimba-ti absorbantele des, ori de cate ori mergi la toaleta sau faci dus. Nu folosi tampoane. Spalatul mainilor este foarte important. Spala zona ori de cate ori mergi la toaleta folosind apa calduta. Sterge cu hartie uscata, din fata spre spate. Nu trage apa la toaleta inainte sa te ridici, sa nu te atinga vreun strop. Muschii perineali de asemenea trebuie ajutati sa redevina fermi, pentru ca au suportat greutatea uterului si a bebelusului in timpul celor noua luni. Aceasta greutate mare le-a slabit fermitatea si tonusul. Tot dupa ce vor trece cele 6 saptamani muschii incep sa-si revina. In zilele noastre sunt cunoscute exercitiile Kegel, care te pot ajuta sa-ti revii repede.

Exercitiile Kegel

Pentru exercitiile Kegel trebuie sa strangi muschii perineali, ca atunci cand vrei sa opresti fluxul de urina. Mentine de la 5 pana la 10 secunde, apoi relaxeaza. Fa exercitiile acestea de 10 ori pe zi in seturi de cate 10. Atunci cand urinezi poti sa faci de asemenea aceste exercitii. Poti sa le repeti apoi ori de cate ori ai ocazia, chiar si in timp ce te uiti la televizor. Aceste exercitii te ajuta in general sa eviti pierderile spontane de urina, numite incontinenta, care se pot intampla cand stranuti, tusesti, razi sau il ridici pe bebe in brate. Exercitii pentru circulatie Ca sa se recupereze repede si sa opreasca sangerarea, corpul tau produce niste substante care coaguleaza sangele. Astfel apare riscul aparitei unor cheaguri la nivelul picioarelor sau in plamani. Poti reduce acest risc ajutand sangele sa circule. In spital asistentele te vor pune sa-ti misti permanent picioarele, sa te ridici ca sa umbli putin, sa-ti misti degetele de la picioare. Cand ajungi acasa, continua sa faci exercitii cu picioarele si sa te misti. Mergi la doctor daca simti dureri in picioare, daca se inrosesc, sau daca simti ca nu poti sa respiri sau simti vreo durere in piept.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here