Dezvoltare bebelus: Luna a 11-a/ saptamana 44 de viata

dezvoltare bebelus

Tot la aceasta varsta, cel mic este atras tot mai mult de carti, deoarece este incantat cand cineva ii citeste din ele in timp ce el priveste fotografiile. S-ar putea chiar sa iti arate si sa-ti numeasca unele obiecte pe care le recunoaste din poze. Cumpara-i carti care ilustreaza lucrurile familiare lui, cele cu care se intalneste in viata de zi cu zi, precum: minge, pantof, catel, pisica etc. Lasa-l sa intoarca singur paginile, daca vezi ca asta isi doreste, si opreste-te asupra unei pagini atata timp cat considera el necesar.

Este important de mentionat ca micutul face progrese remarcabile in ceea ce priveste dezvoltarea limbajului. „Cuvintele” pe care le foloseste il ajuta sa comunice si sa-si exprime nevoile sau sentimentele. De obicei, acestea sunt mult mai scurte si usor de pronuntat decat sinonimele lor din limbajul adultilor. De exemplu, celor mici le este mult mai usor sa pronunte cuvantul „mama” decat „mami” sau „mamica”.

Tot acum, bebelusul tau va face tot mai multe „calatorii” prin casa, in urma carora va invata si mai multe lucruri. Probabil ca deja merge destul de bine pe langa mobilele din casa si se catara peste tot pe unde poate ajunge. Va exersa statul pe varfuri, precum si statul intr-un singur picior, bineinteles sprijinindu-se de ceva.

Dezvoltare bebelus. Afectiuni posibile ale acestei saptamani

Astmul este o boala inflamatorie cronica a plamanilor si cailor respiratorii. Persoanele care sufera de astm au atacuri respiratorii periodice, ceea ce inseamna o respiratie suieratoare si un ritm rapid. Astmul poate aparea la orice varsta, exceptie facand sugarii. De obicei, aceasta afectiune se dezvolta in anii copilariei. Simptomele sunt urmatoarele: senzatia de incordare in piept, respiratie suieratoare, accese de tuse, de obicei in timpul noptii, tuse si respiratie suieratoare dupa terminarea unei activitati fizice, respiratie rapida si superficiala. In cazul in care copilul tau prezinta simptome de astm si nu a fost diagnosticat pana acum, trebuie sa ceri sfatul medicului pediatru, mai ales in cazul in care observi ca micutul intra intr-o stare fizica de epuizare, nu poate plange, iar pielea sa devine albastruie.

Dupa diagnosticare, medicul ii va prescrie medicamente expectorante sau substante inhalatoare pentru eliberarea cailor respiratorii. Tu va trebui sa elimini factorii alergeni si iritanti din casa, iar cand cel mic are un atac astmatic, tine-l intr-o pozitie ridicata, pana ce incepe sa respire mai usor. Unele atacuri mai puternice s-ar putea sa necesite interventie medicala de urgenta.

Oxiurii sunt viermii intestinali parazitari responsabili de aparitia infectiei intestinului gros si rectului. Infectia se transmite prin contactul direct cu ouale axiurilor sau prin inhalarea acestor oua, care pot fi in aer. Aceasta afectiune poate aparea la orice varsta, insa incidenta ei este destul de mare la copiii de varsta scolara. Simptomatic, se manifesta prin iritarea pielii in zona anusului (in special in timpul somnului), mancarime dureroasa in jurul anusului, nervozitate, insomnii, scaderea apetitului alimentar.

Daca suspectezi ca bebelusul tau are oxiuri, cere sfatul medicului, care ii va prescrie tratament medicamentos impotriva acestor viermi parazitari, tratament pe care il vor urma toti membrii familiei. Pana una alta, evita expunerea copilului intr-un mediu unde ar putea exista oua de oxiuri si pastreaza o igiena riguroasa in casa.

La aceasta varsta, copilul tau va cantari aproximativ 9.500 de grame si va avea o lungime de circa 75 de centimetri.

Pregateste-te de pe acum pentru marile evenimente din viata copilului tau. }ine camera de filmat la indemana, pentru ca, in orice moment, cel mic ar putea face lucruri pe care vei dori sa ti le amintesti mai tarziu.

Copilul este tot mai cooperant in aceasta perioada. Va dori sa te ajute atunci cand il imbraci sau cand ii usuci parul dupa baie, lucruri de care nici nu vroia sa auda luna trecuta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here