Dezvoltare bebelus: luna 10/ Saptamana 43 de viata

dezvoltare-bebelus

In acest stadiu de dezvoltare, bebelusului tau ii place sa interactioneze cat mai mult cu voi, vrea sa vorbiti si sa-i fiti alaturi in orice moment. Bineinteles ca are si el nevoie de momentele sale de intimitate, pentru a descoperi cat mai multe lucruri noi, insa, de fiecare data, isi va indrepta privirea tot catre parinti. Ii place sa stea mult timp in picioare. Vrea sa faca acest lucru la orice ora. Vrea sa stea in picioare dupa ce mananca, dupa ce ii schimbi scutecul sau dupa baie. Lasa-l si incurajeaza-l, pentru ca numai asa, in foarte scurt timp, va merge singur prin casa.

Desi nu vorbeste foarte mult, sa fii convinsa de faptul ca intelege o multime de lucruri. Stie deja denumirile simple ale catorva obiecte din jurul lui si urmeaza cateva instructiuni usoare. Acum ar fi momentul sa-l inveti si bunele maniere. Tu esti cea care va fi politicoasa cu el, folosind expresiile „te rog” si „multumesc” de fiecare data cand il rogi ceva, pentru ca numai asa aceste cuvinte vor intra in vocabularul lui.

Posibile afectiuni la bebelus

Gastroenterita este o inflamatie a stomacului si intestinului, ce se manifesta prin tulburari digestive de genul greturi, varsaturi, crampe abdominale si diaree. In majoritatea cazurilor, este o afectiune de scurta durata, simptomele disparand in trei zile.

Desi poate aparea la orice varsta, trebuie mentionat ca, in cazul bebelusilor, simptomele pot fi insotite si de lipsa poftei de mancare, febra, balonari, precum si o stare generala de iritabilitate si agitatie.

Fiind o afectiune oarecum usoara chiar si pentru un bebelus, poti incerca diverse tratamente acasa, insa numai dupa ce obtii avizul medicului pediatru. Cel mic va avea nevoie de cat mai multe lichide pentru o rehidratare corespunzatoare, mai ales cand diareea este severa. Daca micutul reuseste sa scape de simptomul diareic, poti incerca sa-i prepari cateva alimente usoare precum banana, orez, sos de mere, ceai sau paine prajita. Daca diareea nu revine dupa 2 ore de la introducerea acestor alimente, inseamna ca sunteti pe drumul cel bun si, treptat, cel mic isi va reveni. Nu-i da medicamente antidiareice, decat la prescriptia medicului.

Pneumonia reprezinta inflamatia plamanilor, adesea fiind cauzata de o infectie cu o bacterie sau un virus. Aceasta boala determina aparitia dispneei (dificultatea respiratiei, gafaiala), deoarece plamanii trebuie sa depuna mai mult efort pentru a mentine un nivel seric (in sange) adecvat al oxigenului. Simptomele pneumoniei cauzate de bacterii debuteaza de obicei brusc si pot fi cauzate de o infectie a cailor respiratorii superioare, cum ar fi laringita, traheita sau gripa. Simptomele comune includ febra, tusea, care, de obicei, este productiva (cu expectoratie), cu eliminarea unei spute (mucus eliminat din plamani) de culoare verde-galbuie, si tahipnee (respiratie superficiala si rapida). Simptomele pneumoniei la bebelus care nu este cauzata de bacterii, numita pneumonie nonbacteriana, includ febra, tusea, respiratia superficiala si o productie de sputa in cantitate mica.

In cazul in care suspectezi ca bebelusul tau are pneumonie, cere sfatul medicului pediatru, care ar putea sa-i faca o radiografie la plamani si sa examineze culturile de sputa. Este posibil sa-i prescrie celui mic un tratament pe baza de antibiotice, insa nu-i oferi copilului niciun fel de medicament impotriva tusei, mai ales daca aceasta este productiva. Eliminarea sputei la bebelus reprezinta eliminarea secretiilor daunatoare din plamani. Foloseste un umidificator de camera pentru dormitorul bebelusului si ofera-i acestuia cat mai multe lichide pentru hidratarea organismului. Tot medicul iti va prescrie si cel mai bun tratament pentru scaderea febrei si diminuarea starii de disconfort.

Nu uita!

La aceasta varsta, bebelusul tau va avea o greutate de aproximativ 9.450 de grame si va masura circa 74 de centimetri in lungime.

Dupa fiecare baita, evita folosirea unui uscator de par, pana ce copilul nu va implini varsta de doi ani. Parul se usuca prin tamponarea cu prosopul.

Formati-va un obicei din a manca impreuna, cel putin o data pe zi. Conform studiilor, cele mai fericite familii sunt acelea in care, o data pe zi, toti membrii, cu mic cu mare, se reunesc pentru a manca impreuna. Este un moment bun pentru conversatie si pentru crearea unor legaturi de neclintit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here