Spre sfarsitul celei de-a cincea luna de viata, orice bebelus incepe sa-si exprime personalitatea cu ajutorul limbajului corporal. Limbajul corporal iti va spune foarte multe despre ceea ce simte copilul tau. Cand se teme de ceva, cel mic isi poate exprima frica in nenumarate feluri: ridica sprancenele, isi incrunta fruntea, strange din buze sau deschide larg ochii. De asemenea, se poate retrage din bratele tale sau isi tensioneaza corpul. Furia sau frustarea pot fi exprimate prin coborarea sprancenelor, privirea fixa sau presarea buzelor intre ele.
Cum isi exprima durerea
Una dintre intrebarile pe care ti le vei pune la un moment dat va fi: „Cum voi sti cand pe bebelus il doare ceva”. Tu vei fi prima care va recunoaste semnele durerii, asa ca ai incredere in intuitia ta. Din pacate, nu exista un singur simptom care ar putea indica faptul ca cel mic se afla in suferinta. Bebelusii isi exprima in mod diferit durerea, in functie de varsta, de intensitate si de tipul acesteia. Micutul poate plange pentru perioade lungi de timp fara a putea fi consolat, te poate impinge atunci cand il atingi, poate manifesta modificari in dieta si somn sau in comportamentul sau general. Daca este vorba de un disconfort vizibil, zona dureroasa se poate umfla, inrosi, iar cel mic iti poate arata unde-l doare doar prin simplul fapt ca se scarpina, se freaca sau se trage de hainutele sub care exista durerea.
Blocajul intestinal
Aceasta afectiune poate fi clasificata in doua categorii: blocajul intestinal total sau partial. Simptomatologia este usor de sesizat, deoarece se poate manifesta prin balonari sau dureri abdominale, stare de ameteala, voma, slabiciune fizica, diaree (in cazul unei blocari partiale a tractului intestinal), lipsa scaunelor (in cazul blocajului intestinal total). Trebuie mentionat ca nu exista tratament pe care sa il poti aplica acasa. In astfel de cazuri, copilul trebuie dus de urgenta la spital fiindca este necesara o interventie chirurgicala pentru rezolvarea problemei. Asadar, daca sesizezi modificari in programul, consistenta si textura scaunelor bebelusului si apar si simptomele descrise mai sus, cere imediat sfatul medicului.
Alergiile
O alergie este definita ca o sensibilitate dobandita la o anumita substanta care, in mod normal nu produce o reactie adversa. In cazul de fata, cel mic poate manifesta o rinita alergica, o dermatita de contact sau o dermatita atopica. Dermatita reprezinta o inflamatie a pielii acompaniata de mancarime, roseata sau leziuni cutanate. Pe langa aceste simptome, cel mic poate stranuta, ii poate curge nasul sau lacrima ochii. Si in acest caz, trebuie sa ceri sfatul medicului, care, in urma unui control, va determina tipul alergiei, cauza si metoda de tratament.
Nu uita!
La sfarsitul celei de-a cincea luni de viata, copilul tau va cantari aproximativ 6.800 de grame si va masura in lungime circa 64 de centimetri. In urmatoarele saptamani, bebelusul isi va dubla greutatea de la nastere. Ritmul de crestere in greutate se va incetini si s-ar putea ca de aici inainte sa treaca prin diferite stari neregulate. Nu-ti forta prea tare copilul din dorinta de a-l ajuta sa invete tot felul de lucruri noi. Dragostea si atentia ta reprezinta secretul catre cea mai buna dezvoltare psihica, fizica si sociala. La aceasta varsta, nu te baza foarte mult pe jucarii gadgeturi sau programe educative.