La varsta de patru luni si jumatate, micutul tau bebelus inca mai invata sa anticipeze anumite actiuni. Isi demonstreaza abilitatile atunci cand intinde mana dupa un biberon pentru a-si potoli foamea sau cand scutura jucaria zornaitoare pentru a face zgomot. Se uita dupa un obiect atunci cand ii cade din mana, insa jocul de-a v-ati ascunselea inca mai are taine pentru el. Cel mic stie unde ii sunt manutele atunci cand nu mai apar in campul lui vizual, dar, daca ii ascunzi un obiect, desi vede unde, nu va sti sa-l gaseasca. La aceasta varsta, o jucarie nou ii capteaza atentia pentru maximum 15 minute, timp in care o poate privi neincetat. De aceea, ar fi bine sa-i rotesti jucariile, iar pe cele pe care nu le mai foloseste la joaca sa i le pastrezi pentru a doua zi cand, cu siguranta, se va bucura de ele ca de ceva nou. Spre sfarsitul acestei a 18-a saptamani, cel mic va invata sa priveasca in profunzime, adica se va uita in directia in care te uiti si tu, va vedea obiectele asezate la distante variabile si le va urmari foarte usor cu privirea pe cele care se misca. Este fascinat de culorile albastru, verde si portocaliu.
Diversificarea alimentatiei
Daca ai ales deja sa-i diversifici alimentatia, trecerea la alimentele solide, la aceasta varsta, poate reprezenta o mare provocare pentru tine. Cel mic va fi mai mult dornic de joaca decat de mancare. Nu te enerva daca il vezi ca scuipa mancarea, ca scoate din gurita piureul de fructe sau ca isi murdareste hainutele. Gandeste-te doar ca aceste alimente sunt noi pentru el, iar faptul ca scuipa mancarea este modul lui de a experimenta si a cunoaste mediul inconjurator.
Ii cade parul
Daca la patru luni si jumatate micutului tau incepe sa-i cada parul, acel pufulet cu care s-a nascut, nu te ingrijora, deoarece nu este vorba de o problema medicala. Este un lucru absolut normal, care face parte din cresterea si dezvoltarea copilului. Parul cu care s-a nascut incepe sa-i cada acum, iar in locul lui va creste altul, posibil diferit ca textura, grosime si culoare fata de cel cu care s-a mandrit pana acum.
Convulsiile
Convulsiile apar atunci cand bebelusul trece printr-un episod in care muschii corpului se contracta si se relaxeaza involuntar. Sunt posibile la orice varsta si sunt cauzate de o serie de afectiuni serioase. In cazul celor mici, cele mai intalnite sunt convulsiile febrile. Aproximativ 5% dintre copiii cu varste intre 6 luni si trei ani experimenteaza macar o data o convulsie febrila, care se manifesta prin pierderea temporara a cunostintei, miscari haotice ale membrelor care dureaza aproximativ 3 minute sau iritabilitate dupa recapatarea cunostintei. Avand in vedere aceste simptome, trebuie sa stii ce ai de facut, pentru ca nu-ti poti permite sa suni imediat pediatrul. In timpul unei convulsii, asaza-ti copilul pe podea sau pe o suprafata asemanatoare. Muta toate obiectele periculoase care se afla in preajma si ia toate masurile pentru a reduce febra micutului, mai ales daca stii ca a mai avut astfel de convulsii in trecut. Urmatorul pas este sa suni medicul si sa-ti programezi copilul la un consult cat mai repede.
Nu uita!
La varsta de patru luni si jumatate, cel mic cantareste in medie aproximativ 6.400 de grame si masoara circa 60 de centimetri in lungime. Preferinta pentru gustul sarat debuteaza la aceasta varsta, cand cel mic incepe sa guste cerealele. Chiar si la varsta de un an, micutul isi asigura aproape jumatate din necesarul caloric, din lapte matern sau formule de lapte praf. Daca vrei ca micutul tau sa invete o limba straina, acum este momentul. Cercetatorii sunt de parere ca, pana la varsta de 10 ani, cel mic poate deveni poliglot. Daca ii vorbiti fiecare in alta limba, cel mic va putea sa invete pana la 3-4 limbi straine, in afara de cea materna.