Au trecut deja 4 luni de cand l-ai cunoscut pe bebelus! Si pentru ca este copil mare de-acum, iar simtul lui vizual s-a dezvoltat foarte bine, poate urmari cu privirea atat un obiect care se misca dintr-o parte in alta, cat si unul care se misca pe verticala sau in cerc. Mai mult, poate vedea lucrurile asezate la o distanta de aproximativ 5 metri. Impresionant, nu? Viziunea lui asupra lumii este foarte diferita de a ta si, ca sa intelegi mai bine, asaza-te pe podea si incearca sa vezi lucrurile de acolo, de jos. Tot la categoria obiective indeplinite, cel mic va sta foarte bine in sezut pana la sfarsitul acestei saptamani, dar ajutat de tine. Si, ca sa-si declare independenta de pe acum, isi va folosi manile din ce in ce mai mult. O jucarie zornaitoare este ceva obisnuit pentru el, asa ca va trece la trasul de par, de bijuterii sau chiar de hainele mamei sale. Si pentru ca esti o mama responsabila care vorbeste mult cu copilul ei, micutul te va rasplati scotand tot felul de vocalize, gangureli sau chicoteli. Nu e nimic mai emotionant decat sa-ti vezi copilasul de nici patru luni razand in hohote, lucru care se poate intampla in aceasta saptamana, daca ii dai motive.
Ce se poate intampla acum
Pentru ca am vorbit mai sus de toate lucrurile minunate de care este in stare micutul tau la o varsta atat de frageda, sa vorbim si despre mici neplaceri care pot aparea in aceasta perioada. Una dintre ele ar fi refuzul de a adormi seara. Trebuie stiut de la bun inceput ca, in a patra luna de viata, cel mic va dormi aproximativ 10 ore pe noapte. Iar daca ti se va intampla sa nu vrea sa se culce la ora stabilita de comun acord, inseamna ca a dormit prea mult ziua. Asadar, dupa somnul de dupa-amiaza, nu-l lasa prea mult in patut, deoarece s-ar putea sa mai traga un pui de somn, iar seara sa aiba chef de joaca pana tarziu. De asemenea, evita suprasolicitarea fizica si psihica a copilului seara, inainte de culcare. Refluxul gastroesofagian este inca una dintre micile probleme cu care copilul tau se poate confrunta la aceasta varsta. Poate aparea atunci cand in stomacul micutului exista bule de aer care urca inapoi spre esofag, lucru destul de neplacut pentru orice adult, daramite pentru un bebelus. Simptomele se traduc in regurgitare, voma, posibila pierdere in greutate stranut, tuse si chiar probleme respiratorii. De aceea, dupa fiecare masa, este indicat sa-i faci copilului „raga”, adica sa-l tii in brate, cu capul pe umarul tau, intr-o pozitie cat mai dreapta si sa-l bati usor pe spate, pana elimina tot aerul inghitit in timpul suptului. Si nu trebuie sa uitam ca, din cauza faptului ca sunt foarte lacomi, cei mici inghit destul de mult aer. Daca stii ca bebelusul tau are adesea probleme cu aerul inghitit, ar fi bine sa-l intrerupi de la masa de cateva ori si, dupa fiecare 30 de mililitri de lapte mancati sau dupa 10 minute de supt de la san, sa-i faci „raga”, dupa care sa-l lasi sa-si continue masa. Oricum, inainte de toate cere si sfatul medicului pediatru, deoarece acest reflux gastroesofagian se poate complica si atunci ar putea necesita tratament medicamentos.
Nu uita!
La sfarsitul celei de-a 13-a saptamani de viata, bebelusul tau va cantari aproximativ 5.700 de grame si va avea o lungime de circa 60 de centimetri, masurata din varful degetelor de la picioare si pana in crestetul capului. Deoarece un umidificator este un dispozitiv electric care, pe deasupra, contine si apa, fii foarte atenta cand il manevrezi, pentru a preintampina eventualele accidente. In primele patru luni, craniul bebelusului creste mai repede decat in oricare alta perioada a vietii sale.