Nevoia de afectiune
Afectiunea este diferita de dragoste, caci ea cuprinde toate acele mici dovezi de dragoste pe care copilul le primeste zilnic. Pentru copil nu este suficient sa fie iubit sau sa i se spuna acest lucru. El are nevoie de fapte concrete care sa demonstreze iubirea. A-i arata afectiune copilului inseamna a-i da tot ce este mai bun, a-i acorda timp si interes. Inseamna a-i uita greselile si a-l indruma catre bine, fara a-l judeca. Trebuie sa-ti convingi copilul in fiecare zi ca este un copil bun. Copilul se simte iubit in masura in care parintii isi fac timp pentru el si ii inteleg nevoile. Ii place sa fie ascultat, ii place sa i se citeasca povesti si sa se joace. Numai demonstrandu-i prin fapte si gesturi iubirea, copilul va fi la randul sau capabil sa daruiasca afectiune celor din jur.
Nevoia de intelegere
Adultii se comporta adesea ca si cum nu ar fi fost niciodata copii, de aici aparand adesea conflicte si neintelegeri intre parinti si copii. Multi parinti gresesc atunci cand incearca sa scoata in evidenta superioritatea punctului lor de vedere, caci acest lucru ii da copilului sentimentul unei infrangeri. La aceasta varsta, gandirea sa nu-i permite sa-si argumenteze faptele si nici nu le intelege pe cele ale parintilor, iar acest lucru devine frustrant. Pentru a evita acest lucru, este recomandat, atat cat se poate, sa intelegi si sa tii cont de dorintele copilului tau. Pentru copil este foarte important sa fie luat in serios. Adultii trebuie sa stie ca doua persoane pot avea dreptate in acelasi timp, in functie de punctul de vedere in care se plaseaza discursul fiecaruia. Cand ai un copil de 3-4 ani, trebuie sa incerci sa te pui adesea in locul sau, nu sa astepti ca el sa-ti spuna de ce actioneaza intr-un mod sau altul. Adesea, motivatiile lor sunt inconstiente, sau din contra, prea complexe, iar adultul, prin atitudinea sa, il impiedica pe copil sa fie sincer.
Nevoia de respect
A-ti respecta copilul inseamna a-l trata ca pe o persoana adevarata. Imaginea pe care si-o va face despre el insusi si increderea pe care o va dobandi in fortele proprii vor depinde in mare masura de felul in care il veti aprecia voi, ca parinti. Orice copil isi va construi imaginea despre propria persoana dupa imaginea pe care i-o transmit parintii, iar aceasta imagine va dura intreaga viata. Respectul pe care il arati copilului se traduce prin cuvinte si atitudini. Acorda-i intotdeauna atentia necesara copilului tau, asculta-l fara sa-l intrerupi, vorbeste-i politicos, chiar daca problemele de la serviciu te coplesesc. Fa in asa fel ca fiecare clipa petrecuta alaturi de copilul tau sa fie o incantare. Copilul va capata astfel incredere in propria persoana.
Copiii sunt foarte sensibili la reprosuri, acestea facandu-i sa se simta incapabili si nedemni de dragostea parinteasca. Psihologii recomanda ca fiecare copil sa fie tratat cu respect, pentru ca doar asa va respecta si el, la randul sau.