Copilul incepe sa fie considerat prescolar cam de pe la varsta de 3 ani.Hai sa discutam mai multe despre dezvoltarea copilului de 3 ani.
In primul rand, nu mai ai de-a face cu un ghemotoc de om care umbla cu pasi mici prin casa, se clatina la fiecare schimbare de directie, se poticneste, ezita cand trebuie sa faca un pas mai mare sau cade daca isi ia avant mare. Acum, copilul tau poate sa poarte conversatii pline de inteles cu tine si, uneori, este capabil sa-ti dea sfaturi si sa-ti explice cum functioneaza anumite lucruri. :))
Copilul tau este acum prescolar si nu mai are nevoie de 3 sau 4 reprize de somn in timpul zilei. He-he, abia daca va mai lua o singura pauza, la pranz (si este esential sa insisti sa doarma neaparat la pranz).
Cu personalitatea sa unica este acum capabil sa se joace cu alte persoane, fie copii sau adulti. A-si astepta randul, a imparti si a urma instructiunile unui joc, sunt de acum aptitudini pe care le-a aprofundat si cu care se descurca foarte bine.
Stie sa se imbrace singur si chiar reuseste de cele mai multe ori, fara ajutor si este capabil sa-si poarte singur de grija in ceea ce priveste igiena (dar cu siguranta va mai necesita ajutor atunci cand va veni vorba de periatul dintilor sau de pieptanat).
S-ar putea sa ai de-a face, tot la aceasta varsta, si cu o vointa de fier atunci cand vine vorba de ceea ce hainutele cu care se imbraca. Este perioada in care vrea sa-si aleaga singur hainele pe care le poarta si de aceea ar fi bine sa nu intervii decat in cazurile in care vrea sa se imbrace cu ceva chiar nepotrivit temperaturilor de afara.
In cazul in care ii tii toate hainele in acelasi dulap, s-ar putea sa intampini unele probleme. De aceea, ar fi bine sa pastrezi la vedere doar hainele de sezon, astfel incat sa poata face alegerea mai corecta.
Independenta nu este singurul lucru pe care vrea sa-l obtina copilul tau. Asa cum tu iti vezi de treburile tale zilnice, si el va insista sa aiba treburile sale clare si sa-si formeze o rutina a lucrurilor pe care le are de facut in fiecare zi. Nu, nu mai vrea sa fie tratat ca un bebelus.
Masa este un alt moment in care cel mic va forta nota pentru a obtine independenta. Astfel ca va vrea sa aleaga cat si ce sa manance la pranz sau la cina. Iar atata vreme cat se hraneste corespunzator, creste in standardele normale si nu exclude din dieta sa nicio grupa de alimente, il poti lasa sa ia singur deciziile legate de cat si ce sa manance. (evident, asezandu-i in fata cateva optiuni sanatoase). Ah, da, ar putea chiar sa aiba pretentia sa se serveasca singur.
Incurajandu-i individualitatea si consolidand limitele, il vei ajuta pe micutul tau sa se simta in siguranta, in timp ce creste si se dezvolta firesc. Nu uita, copilul are nevoie de o rutina pe care stie ca poate conta, de cateva reguli clare, bine stabilite, dar si un loc care ii este familiar, numai astfel va capata incredere in sine si in ceilalti din jurul lui.
Inainte cu foarte putin timp de cea de-a treia sa aniversare, cel mic te va surprinde folosind doua sau mai multe prepozitii in aceeasi fraza sau prinzand o minge mare intre cele doua maini ale sale. Nu-i asa ca este extraordinar? 🙂