Observand schimbarile prin care trece copilul tau si rapiditatea cu care se petrec aceste schimbari, poate fi o experienta de greu de descris in cuvinte. Desi exista foarte multi care numesc aceasta perioada, de la 2 la 3 ani, teribila, sunt multe lucruri pe care te poti concentra, astfel incat sa nu bagi in seama micile incercari grele la care te va supune cel mic.
Activitati pentru copil la varsta de doi ani si doua luni
Se spune ca intelepciunea vine cu varsta, insa dragostea de mama nu tine cont de nimic. Oricate intrebari absurde ti-ar pune cel mic, oricat ar refuza sa manance ce i-ai pregatit tu cu mare drag si oricata dezordine ar face prin casa, toate aceste mici neplaceri sunt pasagere si se uita imediat ce prichindelul iti va arunca o privire duioasa si iti va spune ca te iubeste. Desi este perioada in care fizic incepe sa semene cu un adult, psihic si emotional este inca dependent de tine. Iar acest lucru va mai dura foarte mult timp de aici inainte. Cu toate acestea el iti va cere tot mai multa independenta, inconstient de nevoia pe care o are de tine.
Pe masura ce copiii cresc, independenta devine din ce in ce mai importanta. Vei constata ca atunci cand il grabesti si vrei sa-l imbraci cat mai repede, el va fi tot mai rebel si iti va refuza ajutorul spunand sau gesticuland ca poate face si singur acest lucru. Acelasi lucru se va intampla si atunci cand vei dori sa-i dai o mana de ajutor la periatul dintisorilor. Realizarile pe care cel mic le va atinge in ceea ce priveste micile sale activitati nu trebuie privite ca si cum nu ar fi mare lucru. Acestea sunt lucruri care, la timpul lor au fost dificil de invatat pentru cel mic, iar acum, cand a reusit sa faca anumite maruntisuri, el va dori sa iti arate tot ce stie si se va mandri cu abilitatile sale. Chiar daca te grabesti si vrei sa scapi mai repede de imbracatul celui mic sau vrei sa-l duci cat mai repede la culcare, intotdeauna trebuie sa-ti gasesti timp pentru a-i da lui posibilitatea sa faca singur ceea ce stie si sa-l admiri pentru asta.
Intotdeauna apreciaza-l cu gesturi si cuvinte si spune-i cat esti de mandra de el. Desi par vorbe mari, sfaturile acestea sunt mai mult decat esentiale in dezvoltarea celor mici. Fa-ti in fiecare zi timp pentru a te juca cu el, a-i citit si a-l invata lucruri noi. La fel cum trebuie sa-ti faci timp pentru a-i da sansa sa-ti demonstreze ce a invatat. Povestea de dinainte de culcare este una dintre cele mai importante activitati deoarece ii va fi de mare ajutor in dezvoltarea limbajului si dezvoltarea intelectuala. In acest fel se formeaza dragostea pentru lectura si, peste scurt timp, te vei mandri ca micutul tau citeste in loc sa piarda timpul la computer sau la televizor.
Copilul tau va putea sa faca urmatoarele lucruri:
- sa se spele si sa se usuce pe maini fara ajutor din partea ta sau a altcuiva.
- exprimarea devine tot mai clara, astfel incat cel mic va fi inteles aproape de toti interlocutorii sai.
- desenatul si alte activitati artistice isi vor face simtita prezenta in viata celui mic si pe masura ce face tot mai multe incercari, aceste talente se vor imbunatati. Pentru inceput, la acesta varsta, desentaul unei linii drepte reprezinta una dintre principalele sale abilitati.