La varsta de 1 an si 5 luni, copilul are deja alimentatia variata si este necesara supravegherea greutatii. Un regim alimentar sanatos este foarte important pentru o dezvoltare armonioasa.
Mananc singur de toate
Alimentatia copilului trebuie sa fie consistenta si foarte variata. Cu toate acestea sunt alimente greu digerabile sau care au multe toxine si nu sunt recomandate in preparatele copilului. Carnea de porc, de exemplu, nu este sanatoasa nici pentru adulti, cu atat mai mult nu ar trebui oferita copiilor mici. Meniurile zilnice complete ar trebui sa fie alcatuite, la aceasta varsta, din 3 mese principale si doua gustari (una intre masa de dimineata si cea de pranz si alta dupa-amiaza). Gustarile pot fi alcatuite pe baza de fructe si lapte iaurt, dar si compoturi, biscuiti, prajituri de casa.
La aceasta varsta copilul incepe sa aiba propriile-i preferinte si gusturi, de care trebuie sa tii neaparat seama daca vrei sa-i mentii un apetit mereu constant. Asa incat dupa aceasta varsta nu mai poate fi vorba de un retetar universal valabil, alcatuit dupa o lista de alimente si ingrediente universal valabile pentru toti copiii. Se poate intampla ca micutul tau sa refuze un aliment pe care alti copii il adora. De asemenea, unii copii cer sa manance mai des, in vreme ce altora le sunt mai mult decat suficiente cele 3 mese pe zi.
SFAT: Reteta este simpla la aceasta varsta: atata timp cat sunt alimente sanatoase, si deja stii ce anume ii poate face rau (alergii etc.), poti sa-i oferi orice. Totul este sa incerci sa descoperi gusturile si preferintele copilului tau si sa-l indrumi spre o alimentatie sanatoasa, pe care sa i-o oferi intr-un ritm regulat de alimentatie, fara sa-l obligi, fara sa-l fortezi, fara sa-i impui o anumita cantitate sau anumite ore fixe. Daca totusi i se face foame intre mese, e bine sa nu-l refuzi atata timp cat nu este vorba de mofturi, adica a refuzat masa acum un sfert de ora si apoi imediat cere de mancare. Si bineinteles la aceasta varsta urmeaza lupta cea mare in batalia dulciurilor: acum este momentul esential cand trebuie sa i se limiteze copilului, pe cat posibil, consumul excesiv de dulciuri.
Greutatea la control
Daca mananca bine si are un program regulat de somn, creste, dar este perioada in care inca este dolofan. Greutatea copilului la aceasta varsta este usor crescuta raportat la varsta acestuia, mai ales ca greutatea se interpreteaza si in functie de talie (inaltime). Dar fie ca ti se pare prea dolofan fie ca ti se pare prea subtirel, nu e cazul sa-i impui un regim drastic. Se poate realiza o reechilibrare a greutatii dar cu masura, daca este dolofan, reducand, de exemplu, consumul de dulciuri si fainoase, si sa stimulati copilul sa faca mai multa miscare mai ales in aer liber (petreceti mai mult timp in aer liber, lasa-l mai mult timp sa se plimbe si sa alerge prin parc). Dupa varsta de 1 an, cresterea in greutate si inaltime a copilului nu mai este la fel de accelerata ca si pana acum. In aceasta perioada, copiii ar trebui sa ia in greutate, in medie, cam 2-3 kg pe an (cu o medie de 200-250g pe luna). Insa sunt si cazuri cand se poate intampla sa treaca chiar cateva luni fara sa se inregistreze o crestere a greutatii sau a inaltimii.