Tu
Daca nu mai poti sa mergi la serviciu, poti sa ceri intrarea in concediul de maternitate. Nu este un lux. Poti lucra pana in ultima zi de sarcina, dar daca munca ta este prea solicitanta este mai bine sa beneficiezi de acest drept. Profita de aceste saptamani de concediu pentru a te relaxa si a te pregati pentru nastere, cat si pentru a pregati cele necesare pentru bebelus. Greutatea uterului tau este de acum inainte cu un kilogram mai mare decat la inceputul sarcinii, contine 1 litru de lichid amniotic. Probabil ca ai inceput sa mergi din nou frecvent la toaleta deoarece bebe, coborand, apasa din nou pe vezica urinara. Sanii sunt grei si reincep sa creasca in volum. Ligamentele bazinului tau se destind si poti simti mici junghiuri.
Bebelusul tau
Meconiul se acumuleaza in intenstine. Meconiul este denumirea scaunului nou nascutului in primele 2-3 zile. Acesta este in cantitate de 100-200g, are culoare verde inchis si consistenta vascoasa. Este format din elemente biliare (colesterol si saruri minerale, pigmenti biliari), elemente amniotice (lanugo, celule cutanate pavimentoase, celule plate), elemente ale tractusului digestiv (celule de descuamatie intestinala, suc gastric, intestinal, pancreatic, cu fermentii lor). Meconiul este urmat de un scaun de tranzitie, brun, cu lapte coagulat. Scaunele tipice de lapte uman apar la 2-3 zile si sunt in numar de 4-6 in 24 ore.Micutul tau masoara 42 cm si cantareste 2,100 kg.
Sistemul sau imunitar si creierul au ajuns la maturitate. Copilul se poate naste acum, dar este inca fragil, asa ca e mai bine sa mai ramana in burtica ta cateva saptamani. El inghite inca mult lichid amniotic si urineaza mult.
Mama si bebelusul: De stiut
Daca lucrezi, dar te simti obosita, este momentul sa te gandesti sa intri in concediul de maternitate. Nu uita sa te interesezi de toate chestiunile administrative legate de starea ta.
Ultima etapa. Bebe poate visa in uter?
S-a dovedit ca incepand cu cea de-a 33-a saptamana de sarcina, fetusul realizeaza miscari oculare rapide, ceea ce poate indica ca viseaza. Cu putinele experiente de viata pe care bebe le are in abdomenul mamei sale, este dificil de imaginat ce poate visa micutul. Viseaza oare la ce se va intampla in exteriorul sau? Pentru un fetus, in ciuda simplicitatii acestui vis, acest lucru poate juca un rol crucial in stimularea si dezvoltarea creierului sau.