Mama si bebelusul: A cincea luna de sarcina – Saptamana 18

Tu

Ce metoda de nastere ai ales? In a cincea luna de sarcina este momentul sa te gandesti la acest aspect. Vizitele medicale decontate de sistemul asigurarilor de sanatate nu sunt obligatorii, dar sunt necesare, chiar indicate pentru a monitoriza starea ta de sanatate si mai ales pe cea a copilului tau. Majoritatea maternitatilor promoveaza nasterea pe cale naturala, dar sunt si situatii cand exista indicatier pentru operatie cezariana. Este momentul sa incepi sa discuti cu medicul tau acest subiect si, de asemenea, sa te informezi si sa incepi eventuale exercitii sau terapii (gimnastica, inot, yoga, gimnastica acvatica) care sa te ajute sa iti mentii forma in sarcina si sa iti fortifici muschii in vederea unei nastreri naturale cat mai usoare. Corpul tau este acum cel al unei femei insarcinate, uterul a atins nivelul buricului. Sanii au continuat sa creasca in dimensiune. Aureolele mamare sunt din ce in ce mai intunecate la culoare si mai mari. Copilul se misca din ce in ce mai viguros si iti poti vedea chiar abdomenul miscandu-se. Te simti mult mai bine, in sensul ca ai scapat de greturi si de starea de oboseala acuta, dar incepi sa respiri cu din ce in ce mai multa greutate deoarece, prin crestere, uterul reduce volumul cavitatii toracice. Incepi sa transpiri mai mult si poti simti ca ai puseuri de caldura.

Bebelusul tau

Unghiile se formeaza in capatul degetelor, amprentele digitale unice sunt prezente. Miscarile devin din ce in ce mai viguroase, muschii se tonifica. Copilul masoara 20 cm si cantareste 240 g. Muschii se dezvolta si se intaresc de la o zi la alta. Pielea incepe sa se ingroase, dar ramane tot transparenta. Copilul incepe sa reactioneze la stimuli externi.

De stiut

Este posibil ca medicul sa iti recomande sa consumi calciu pentru intarirea sistemului osos al copilului. Daca iti doresti, aceasta este cea mai potrivita perioada pentru a calatori in siguranta.

Copilul poate sa planga, dar are si capacitatea de a asculta

Bebe poate casca si face diferite gesturi faciale. Poate chiar sa sughita. In prezent isi „lucreaza” corzile vocale si poate plange. De asemenea, loveste cu mainile si cu picioarele cu mai multa forta. Daca ai mai fost insarcinata, iti va fi mai usor sa recunosti aceste miscari. Daca este primul copil, este posibil sa nu simti inca aceste miscari si va trebui sa mai astepti o saptamana sau doua pentru a-ti simti bebelusul. Ochii si urechile s-au pozitionat definitiv in cursul acestei saptamani. Stomacul incepe sa munceasca in cursul celei de-a 18 saptamani de sarcina: bebelusul inghite lichidul amniotic pentru a-si exersa tubul digestiv. In plus, oasele urechii interne si terminatiile nervoase ale creierului s-au dezvoltat suficient: se pot asculta pulsul cardiac si fluxul sanguin prin intermediul cordonului ombilical. In aceasta saptamana, fetusul va continua sa creasca, dar într-un ritm mai lent. In acest interval vei face o noua ecografie, ocazie cu care va fi analizata anatomia copilului si stadiul sau de dezvoltare. Aceasta ecografie are şi rolul de a prezice eventualele complicatii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here