Prima saptamana de viata cu un nou-nascut poate fi considerata una dintre cele mai grele si, in acelasi timp, una dintre cele mai frumoase pentru proaspetii parinti. Iata ce trebuie sa stii.
Informatii utile gasesti si aici: Primele zile acasa cu bebelusul tau
Desi pare incredibil de crezut, vei fi surprinsa sa constati ca nou-nascutii au un ritm de crestere foarte alert. La 7-10 zile de la nastere, cel mic va creste atat in lungime, cat si in greutate mai repede decat ai fi realizat.
Un copil nascut la termen cantareste in medie aproximativ 3 kilograme si masoara o lungime de 48-52 de centimetri din varful degetelor de la picioare si pana in crestetul capului (aceste indicative sunt pur informative, obtinute din media datelor masuratorilor facute pe nou-nascuti).
Sa nu intri in panica daca vei constata ca ritmul cardiac al bebelusului tau este mult mai rapid decat al tau, inimioara lui pulsand in mod normal cu 100-150 de batai pe minut. De asemenea, cand va casca, va stranuta sau ii va intra in functiune sistemul digestiv, bataile cardiace ar putea scadea putin. Foarte normal este si faptul ca va avea o respiratie alerta. Un alt lucru important de mentionat este faptul ca, tot in aceste prime zile de viata, canalele lacrimale nu sunt pe deplin dezvoltate, motiv pentru care nu ar trebui sa te alarmezi daca vei vedea ca plange… fara lacrimi.
Ingrijirea cordonului ombilical
Una dintre principalele tale preocupari pentru aceasta prima saptamana va fi ingrijirea cordonului ombilical. Aproape orice bebelus iese din spital cu un „ciot”, o mica urma a cordonului ombilical, care va cadea in aproximativ 10 zile de la nastere. Pana atunci, tot ce ai de facut este sa pastrezi o igiena corespunzatoare a zonei buricului micutului, pentru a grabi vindecarea. Ai grija ca scutecul sa nu fie prins in zona ombilicala si sa fie schimbat de fiecare data cand se uda, pentru a preveni iritatiile ulterioare.
Primele afectiuni
La doua-cinci zile de la nastere, cel mic ar putea prezenta simptomele icterului, care pot fi traduse prin culoarea galbuie a pielii, in special in zona fetei. Aceasta afectiune este cauzata de excesul de bilirubina din sange, iar pentru depistarea ei, medicul va efectua un test de sange. Nu te alarma, deoarece icterul apare la majoritatea nou-nascutilor si dispare la fel de repede, mai ales daca cel mic se alimenteaza corespunzator, sistemul digestiv avand capacitatea de a inlatura acest surplus de bilirubina prin excremente.
Dermatita seboreica este, de asemenea, o afectiune des intalnita la bebelusi si apare de obicei dupa o saptamana sau doua de la nastere. Se manifesta prin aparitia unor cojite galbui sau maronii la nivelul scalpului, nedureroase si care nu provoaca mancarime, dar care nu arata prea frumos. Tratamentul este recomandat de medicul pediatru, care iti va prescrie, probabil, o lotiune pe baza de uleiuri minerale.
Este important sa stii:
Primul scaun al bebelusului se numeste meconiu si va contine materie celulara si alte substante ale tractului sau digestiv. Va fi de culoare galben-verzui sau maro inchis. Micutul va scapa, in cel mult 48 de ore de la nastere, de aceste substante acumulate in timpul vietii intrauterine, dupa care va incepe sa functioneze digestia normala.