In general, doua ore este timpul consacrat odihnei de dupa-amiaza a copiilor, necesara, conform mai multor studii, pentru o dezvoltare optima, atat pe plan fizic, cat si psihic. Mai mult decat atat, psihologii sunt de parere ca pana la varsta de 3 ani, un copil are nevoie de siesta de dupa-amiaza.
Pana in jurul varstei de sase luni, bebelusii dorm foarte mult, atat ziua cat si noaptea. Dupa aceasta varsta, copilul isi reduce treptat orele de somn diurn. Astfel, el trece de la trei, patru episoade de somn efectuat in timpul zilei (la 6 luni), la doar unul, in jurul varstei de doi ani. Insa, spre varsta de 4–5 ani, multi copii considera perioada somnului de dupa-amiaza o pierdere de timp, preferand sa ia parte la alte activitati mult mai captivante.
Cu toate acestea, medicii sustin cu tarie utilitatea si necesitatea somnului de dupa-amiaza, chiar pana la varsta de 7–8 ani. Specialistii sunt de parere ca somnul de dupa-amiaza, ca si cel de noapte, este esential pentru dezvoltarea copilului. Este un moment de liniste si de repaus, care ii va permite micutului sa se revigoreze, sa se recupereze dupa o zi plina, agitata. Potrivit ultimelor cercetari in domeniu, lungimea si calitatea somnului de dupa-amiaza influenteaza somnul din timpul noptii. Este important de retinut faptul ca lipsa somnului de dupa-amiaza poate avea efecte nedorite asupra odihnei din timpul noptii.
Un copil cu varsta de 4–5 ani, care renunta la somnul de dupa-amiaza, din cauza oboselii excesive, nu se va putea odihni bine nici pe timpul noptii. Un studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea Brown a demonstrat faptul ca, pentru copii intre 2 si 5 ani, somnul de dupa-amiaza reprezinta o componenta esentiala a dezvoltarii. Conform acestui studiu, micutii care nu au dormit la amiaza erau mofturosi, retrasi si nu prezentau interes pentru activitatile instructive. Parintii trebuie sa tina seama de faptul ca fiecare copil are propriul sau ritm de a dormi.
Asadar este indicat sa-ti urmaresti cu atentie copilul si sa actionezi prompt la fiecare reactie a lui. Nevoia de odihna depinde foarte mult de activitatea din timpul zilei. Daca ai un copil energic, este neaparat necesar sa doarma cel putin o ora in timpul pranzului, pentru ca astfel va putea elimina oboseala excesiva acumulata pana la ora somnului de noapte. in cazul in care cel mic este lipsit de energie, trebuie sa-i alcatuiesti un program, astfel incat sa nu doarma mai mult de doua ore pe zi si sa-l antrenezi in activitati care sa-l stimuleze. Astfel, se impune asigurarea unui program ordonat de viata, in functie de necesitatile fiecarui copil in parte.
Cel mai bun moment pentru somnul de dupa-amiaza
Specialistii sunt de parere ca momentul optim pentru debutul somnului diurn este imediat dupa masa de pranz, intre orele 13:00 si 13:30, acest interval fiind considerat ca fiind perioada in care copilul profita cel mai bine de odihna. Daca doarme in aceasta perioada a zilei, asigura-te ca ora la care se trezeste nu este foarte apropiata de ora la care se culca din nou, acest lucru putand duce la instalarea unei insomnii pe timpul noptii. Pentru asta trebuie sa cunosti foarte bine orele de somn ale puiului tau. Nu este obligatoriu sa iti culci copilul dupa-amiaza daca lui nu-i este somn si nu vrea sa doarma. Nu ii impune acest lucru, insa favorizeaza-l. O buna odihna sau o pauza pot aduce beneficii atat pentru copilul tau, cat si pentru tine. Ideal pentru copil ar fi sa poata sa doarma dupa-amiaza atunci cand simte el nevoia, si nu dupa un orar stabilit dinainte. Unii copii pot sari fara nicio problema peste somnul de la pranz. insa tu ar trebui sa ii asiguri micutului tau ocazia de a dormi, dar, subtil, sa il lasi pe el sa aleaga daca o face sau nu.
Cum iti dai seama ca este obosit
Indiferent de varsta, oboseala este „tradata” printr-o serie de gesturi, care le transmit parintilor ca micutul mai are inca nevoie de odihna de dupa-amiaza: casca, se freaca la ochi, este agitat, face crize de nervi. in aceasta situatie, trebuie sa incerci sa-l linistesti, creandu-i o ambianta placuta, cu lumina difuza. Daca cel mic refuza sa mai doarma dupa-amiaza, desi psihologic mai are nevoie de acest lucru, poti sa ii propui sa ii citesti o povestioara, ca sa il linistesti. De asemenea, poti sa ii propui sa ia cu el in pat cateva carticele pe care el le indrageste, sa-l provoci la un joc, sa-l incurajezi sa descifreze imaginile cartilor, sa incerce sa „citeasca” singur, iar tu sa il asculti cu incantare si sa il lauzi. Daca nici asa nu merge, pune-i muzica in surdina si cu siguranta el va adormi repede.
Activitati relaxante
In cazul in care copilul a ajuns la stadiul in care nu vrea sub nicio forma sa mai doarma ziua, tu ar trebui sa ii organizezi programul zilnic dupa alte reguli decat cele de pana acum. Pentru aceasta, e necesar sa cunosti si sa intelegi necesitatile micutului tau. Asigura-i un program prin care sa-si consume energia, insa tinand cont in mare parte de preferintele lui. Ocupa-i timpul cu jocuri si activitati care ii fac placere, dar care sa nu il solicite foarte mult. Fa ca aceste momente sa fie percepute de cel mic ca adevarate clipe de refacere si relaxare. Gandeste-te ca, daca il obosesti foarte tare pe parcursul zilei, seara vei avea parte de un copil capricios, foarte surescitat.