Importanta micului dejun in sarcina

    Foto: Shutterstock

    Micul dejun este prima masa principala a zilei si ca atare si cea mai importanta. Este stiut faptul ca multe femei nu se pot alimenta corespunzator din cauza simptomelor de greata si chiar varsaturilor prezente în anumite perioade pe parcursul sarcinii, dar mai ales în primul trimestru. In ciuda acestui disconfort viitoarea mamica trebuie sa se alimenteze corespunzator deoarece alimentele aduc substantele nutritive necesare cresterii si dezvoltarii normale a fatului.

    Cantitatea de alimente trebuie crescuta treptat pentru a preîntampina aparitia senzatiei de greata. Micul dejun aduce suficienta energie sustinerii activitatii zilnice, mentine nivelul glicemic constant si are un rol important în evolutia greutatii pe parcursul sarcinii. Astfel se limiteaza consumul de dulciuri concentrate care influenteaza cresterea excesiva a greutatii viitoarei mamici, dar mai ales consecintele cresterii în greutate: obezitate, diabet zaharat, hipertensiune arteriala, complicatii cardiovasculare etc.

    Compozitia alimentara a micului dejun trebuie sa aduca suficiente principii nutritive (proteine, lipide, carbohidrati), cu valoare biologica mare pentru a favoriza absorbtia lor in sange, substante care ajung pe cale sanguina de la mama la fat. Lipsa alimentatiei la micul dejun poate produce nu numai dezechilibre gastrointestinale (gastrite, ulcere, incetinirea tranzitului intestinal cu favorizarea constipatiei), dar si o scadere a ratei metabolice care favorizeaza cresterea greutatii corporale a mamei prin exces alimentar la mesele din partea a doua a zilei, prin limitarea efortului fizic zilnic efectuat de viitoarea mamica, dar si un deficit nutritiv pentru fat.

     Alimentele recomandate pentru a fi consumate la micul dejun sunt lactatele, cerealele, painea, ouale, legumele, fructele etc. Aceste alimente aduc un aport important de principii nutritive, minerale, vitamine, fibre si antioxidanti absolut necesari sustinerii sarcinii de catre mama, dar de o importanta crescuta pentru evolutia intrauterina a fatului.

    • Micul dejun este cunoscut drept cea mai importanta masa a zilei, deoarece are o multime de beneficii atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Studiile au aratat faptul ca persoanele care mananca micul dejun în fiecare zi sunt mult mai sanatoase pentru ca beneficiaza de un mix de nutrienti pentru întreaga zi. Micul dejun ii aduce pe toti, însarcinati sau nu, cu un pas mai aproape de îndeplinirea cerintelor nutritionale ale organismului pentru toata ziua.
    • Chiar daca esti foarte ocupata dimineata, trebuie sa te organizezi putin pentru a nu sari niciodata peste micul dejun. Gandeste-te de seara ce ai vrea sa mananci a doua zi si ai grija sa fie mereu ceva in frigider. Cu cat este mai variata alimentatia, cu atat îti vor fi mai bine îndeplinite necesitatile nutritionale.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here