Ingrediente: • 500 g foi de placinte • 250 g unt • 300 g mac • 300 ml lapte • 100 g zahar praf • 1 lingurita esenta de vanilie • 5 pere mari • 100 ml vin alb Ornare: • 50 g zahar praf
Macinati macul si apoi fierbe-ti-l 3 minute in laptele in care ati amestecat esenta de vanilie si zaharul. Lasati-l la racit. Suprapuneti 4 – 5 foi de placinte dupa ce le-ati uns, cu o pensula, cu unt topit. Puneti peste foi un strat de mac, cu grosimea de 0,5 cm. Presarati peste mac cubulete de pere, curatate de coaja si tinute in vin 10 minute. Rulati foile strans, ca sa nu iasa umplutura la copt. Coaceti strudelul la foc potrivit, pana cand se rumeneste uniform. inainte de servire, presarati zahar praf deasupra. Taiati-l in bucati cu grosimea de 3 – 4 centimetri.
Este o prajitura recomandata copiilor mai mari de 2 ani, deoarece contine seminte de mac, despre care se spune ca au proprietati somnifere in cazul copiilor foarte mici. Semintele de mac, prin continutul ridicat de calciu, magneziu, fier si cupru se dovedesc benefice in cadrul dietelor orientate spre mineralizarea sau remineralizarea organismului. De asemenea, continand acizi grasi polinesaturati, previn sau combat hipovitaminozele F. Semintele de mac crude si macinate sunt recomandate in caz de hipoaciditate gastrica si de diaree. Efectul linistitor sau acela de a induce somnul, este cu mult mai mic decat se crede, prezenta alcaloizilor care poseda astfel de proprietati, fiind neglijabila.