Cu siguranta auzi foarte des vorbindu-se de importanta unei alimentatii sanatoase, iar fenomenul s-a intensificat de cand ai devenit parinte.
In primele luni de viata lucrurile erau foarte simple, sau cel putin asa pareau, deoarece copilul se hranea exclusiv cu lapte. Au aparut complicatiile in momentul in care a inceput diversificarea. Dar desi bebelusul a trecut cu bine de aceasta etapa a vietii sale, s-a facut mare si mananca de toate, nu ai scapat de griji, mai ales daca a inceput viata de prescolar, adica merge la gradinita.
Apeleaza la sfatul unui nutritionist
Organizarea meselor pare acum mai greu de controlat pentru ca in orice moment iti rasuna sloganul “alimentatiei sanatoase”. Principiul de baza al unei alimentatii, mai ales in cazul copiilor este ca aceasta sa asigure o crestere sanatoasa si o dezvoltare armonioasa. Aceste principii trebuie respectate pe tot parcursul zilei, atat acasa, la gradinita sau orice alta forma de invatamant cat si atunci cand mergi cu copilul in vacanta, in vizita sau in orice alt loc. Este evident ca pentru a putea gestiona mai bine modul in care se alimenteaza copilul tau, atunci cand nu este sub stricta ta supraveghere, trebuie sa te asiguri ca ceea ce ”i se intampla” in privinta alimnetatiei sale este de bun augur. Pe de alta parte si tu trebuie sa fii convinsa ca regulile dupa care functionezi ca parinte atunci cand organizezi mesele copilului tau respecta principiile alimentare sanatoase.
Ideal ar fi sa existe un nutritionist al familiei cu care sa te sfatuiesti si, in egala masura, la gradinita, politica alimentara sa fie implememtata sub supravegherea unui nutritionist, care sa ajute atat educatorii sa organizeze meniurile dar si pe parintii care solicita informatii in privinta obiceiurilor alimentare. Asadar, iata in cele ce urmeaza cateva principii ale unei alimentatii sanatoase, bazate pe principii si reguli nutritionale elaborate de profesionisti din uniunea Europeana. Aceste principii se regasesc si in Legea nr 123 pentru o alimentatie sanatoasa in invatamantul preuniversitar care subliniaza printre altele faptul ca “prin alimentatie sanatoasa se intelege acel mod de alimentatie dovedit stiintific a fi optim cresterii, dezvoltarii si mentinerii starii de sanatate a copiilor si adolescentilor in colectivitati”. Acelasi act normativ mai stipuleaza ca “sub denumirea aliment nerecomandat prescolarilor si scolarilor se intelege un aliment cu un aport substantial de compusi cu efect daunator sanatatii, ca grasimi, sare, zahar, indulcitori, aditivi alimentari, in detrimentul compusilor cu efect benefic, cum ar fi fibre, vitamine, minerale.”
Foloseste-te de valorile orientative
O dieta sanatoasa este asadar saraca in grasimi, zahar si sare, bogata in fibre, legume si fructe. Numarul caloriilor necesare unui copil variaza zilnic in jurul urmatoarelor valori: pentru intervalul 2-4 ani – 1200-1400 calorii/zi; pentru 4-6 ani – 1600-1800 calorii/zi, iar un copil cu varsta cuprinsa in intervalul 7-10 ani trebuie sa primeasca 1700-2400 calorii/zi. in mod normal, un copil ar trebui sa aiba cinci mese pe zi organizate astfel: micul dejun, care ofera 20% dintre caloriile necesare pe parcursul zilei, gustarea de dimineata ce ar trebui sa ofere 10% dintre caloriile unei zile, pranzul cu 35% dintre calorii, gustarea de dupa – amiaza cu 10% dintre calorii si cina – 25% dintre calorii. Parintele, educatorul sau orice alta persoana care se ocupa de copil trebuie sa se asigure ca acesta mananca corect iar alimentele ii ofera sustinerea nutritionala necesara deoarece se stie ca acei copii care sunt hraniti corespunzator, pe langa faptul ca sunt sanatosi si se dezvolta armonios, sunt mult mai receptivi la gradinita sau la scoala.
Mici preferinte si obiceiuri
De aceea la constituirea meniului trebuie sa se tina cont si de preferintele si obiceiurile culinare ale copilului dar si ale familiei si nationalitatii sale. Meniul copilului trebuie evaluat atat in privinta componentelor cat si a valorilor nutritionale ale acestora dar si din punctul de vedere al cantitatilor oferite. De asemenea, daca copilul tau sufera de anumite alergii la alimente sau produse alimentare este important sa anunti scoala sau gradinita despre acest aspect. Datorita faptului ca este in plina dezvoltare organismul copilului tau are nevoie ca fiecare portie de hrana zilnica sa contina mici cantitati de micro si macro nutrienti, ceea ce inseamna existenta in acelasi timp a mici portii de carbohidrati (paste, orez, paine), proteine (carne, oua, fasole, mazare, naut), vitamine si fibre (legume si fructe). Ingredientele trebuie sa fie cat mai proaspete, gatitul sau transportarea hranei trebuie sa respecte cat mai bine regulile de igiena si conditiile de temperatura. Se recomanda utilizarea uleiului de masline ca dressing pentru salate. Maioneza fiind nerecomandata copiilor. Feriti-va sa utilizati mari cantitati de sare mai ales daca nu gatiti separat pentru copil, ci pentru intreaga familie. Nu uita ca sarea trebuie folosita in cantitti cat mai reduse si in cazul adultilor. Grasimile animale precum untul ori colorantii alimentari sunt in egala masura nerecomandatii.
Programul trebuie respectat
In alimentatia copilului nu uita, in mod special de hidratare. Apa trebuie sa faca parte din programul alimentar al micutului in orice conditii, indiferent ca este acasa, la gradinita, la plimbare sau la cumparaturi, copilul trebuie corect hidratat. Orele de masa trebuie respectate cat mai riguros, indiferent ca este vorba de weekend sau de restul zilelor saptamanii. Daca la sfarsit de saptamana copilul dormae mai mult si micul dejun este “impins spre “ sau unit cu gustarea de dimineata, in perioada de gradinita, copilul trebuie sa manance inainte de a pleca la gradinita, unde ora ideala pentru gustarea de dimineata este 10.00 am. Pranzul trebuie programat pentru palierul 12.30 – 14.00 urmand pentru cei mai mici ora de somn si apoi, in jurul orei 16.00 – 17.00 gustarea de dupa amiaza. Cina nu trebuie sa fie oferita mai tarziu de ora 20.00, mai ales ca este recomandat ca micutul sa nu se culce cu urtica plina. Pentru micul dejun si gustarea de dimineata sunt recomandate cereale, fructe si produse lactate. Pranzul trebuie sa fie compus dintr-o supa, un fel principal, salata si un desert. Carnea de porc nu este recomandata iar cea de peste, desi este recomandata trebuie oferita cu foarte mare atentie de parinti astfel incat sa fie exclus pericolul ca micutul sa se inece cu oasele. Carnea rosie poate fi oferita de doua ori pe saptamana. Pentru copiii cu varste intre 2 si 4 ani se recomanda 60 de grame de carne la un pranz. Pentru copiii cu varste intre 4 si 8 ani se recomanda carne la pranz in cantitate de 90 de grame. Ideal este ca un copil sa manance carne de patru ori pe saptamana. Painea nu trebuie sa depaseasca o felie la o masa, orezul, jumatate de ceasca, la fel si pastele. Apa plata este cea mai indicata pentru hidratarea copiilor. Un copil trebuie sa bea unul – doua pahare cu apa la o masa. O cantitatea mai mare poate afecta procesul de digestie din cauza diluarii sucurilor gastrice.
Sucurile sau bauturile carbogazoase nu sunt recomandate in general copiilor deoarece furnizeaza calorii inutile. Sunt indicate sucurile naturale dar doar cele foarte proaspete care trebuie baute la cel mult 30 de minute de la prepararea lor din cauza ca in caz contrar intervine procesul de oxidare. Ideal ar fi sa fie limitate doar la gustarea de dimineata. Fructele si legumele sunt ideale pentru sanatatea sistemului digestiv. De aceea, sunt recomandate atat in stare naturala cat si preparate, sub forma de supe, salate, compoturi la fiecare masa. Este foarte important sa fie foarte bine spalate. Fructele ar trebui sa fie oferite pe post de desert cat mai des cu putiinta. Laptele si produsele lactate sunt recomandate pentru micul dejun si gustarea de dupa amiaza si doar ocazional la celelalte mese deoarece pot influenta digestia si absorbtia micronutrientilor. De aceea la prepararea unei mese de pranz nu trebuie folosita mai mult de o jumatate de lingura de smantana sau iaurt pentru prepararea unor sosuri sau chiar la mamaliga cu branza. Laptele va fi folosit la prepararea pastelor sau a orezului cu lapte, prajitura cu barnza sau clatite.
Obisnuieste-l cu rutina mesei
Ca si in cazul adultilor, masa nu inseamna doar o stricta alimentare. Copilul va invata treptat ca este si un mijloc de socializarecu alte persoane. Astfel ca micutul tau va trebui sa se obisnuieasca cu regulile de buna purtare la masa. Primul pas este igiena. Adica inainte de a se aseza la masa trebuie sa se spele pe maini. apoi se va aseza acolo unde i se indica, va vorbi daca este intrebat sau atunci cand nu intrerupe brusc conversatia altor meseni, fara a face galagie, fara a se juca cu vesela sau cu produsele alimentare. copilul trebuie sa manance in tihna, circa 10 minute la o gustare si circa 20-30 de minute la o masa principala. Daca copilul nu poate sa manance ca de obicei sau nu ii place mancare trebuie discutat cu el cu calm si in niciun caz nu trebuie fortat sa finalizeze masa, mai ales fara o explicatie plauzibila. De regula copilul trebuie sa manance exact cat doreste. Daca insa comportamentul lui alimentar s-a schimbat brusc trebuie sa verifici motivul. B
Sfat: Daca vrei sa ii oferi copilului tau cat mai multa varitie in privinta supelor poti incerca cu succes atat retetele cu carne cat si cele fara carne. Cu carne se recomanda supa de curcan, ciorba de perisoare de vita sau de pui, cat si ciorbita de pui. Fara carne, poti oferi gustoase creme de dovleac, crema de stevie, crema de legume, supa de rosii cu orez si ciorba de legume.
- Felul principal trebuie sa fie compus din 50-90 de grame de carne si o garnitura de 100 pana la 150 de grame de legume, paste, orez. Carnea de pui sau de curcan poate fi oferita de doua-trei ori pe saptamana, la fel si cea de vita. in rest poti constitui una doua mese din alte proteine.
- Mancarurile cu carne de vita pot fi potrivite pentru copilul tau sub forma unor chiftelute in sos tomat, sarmalute, spaghete Bolognese, orez sarbesc cu carne de vitel sau musaka cu cartofi si carne de vita.
- Carnea de pui poate fi folosita in numeroase feluri de mancare gustoase pe care micutul tau le va aprecia. Totul depinde de imaginatia ta. Va “devora” cu siguranta ciocanele de pui, mancarica de pui sau tocanita cu diverse garnituri, frigarui, pui Shanghai, snitelul de pui, ostropelul, pastele cu piept de pui sos de rosii si cascaval sau musaca cu carne de pui si dovlecei
- Nu trebuie sa te lasi influentata de anumite voci care sustin ca cei mici nu iubesc garniturile de legume sau se limiteaza doar la cartofi si orez. Este foarte important si modul in care le prezinti, precum si de exemplul tau, ca si consumator al unor astfel de produse. Preferate sunt legumele sote, piureul de cartofi, cartofii la cuptor, conopida, mazare, dovlecei, pastele, iahnia de fasole care poate fi si ca fel de mancare fara carne.
- In zilele in care nu ii dai copilului carne , ii poti propune cascaval pane cu piure de cartofi, paste siciliene (cu sos de rosii si legume, paste cu sos de barnza. Ca salate, copilul tau poate consuma salata cu rosii si castraveti, salata verde, salata de varza, stiksurile de morcovi si castraveti, sticksuri de ardei sau gogosari, salata de varza si morcovi.
- Pentru desert sau pentru gustarea de dupa amiaza exista de asemenea numeroase variante pe care i le poti oferi copilului. Ideal ar fi ca daca una dintre ele i-ai oferit o prajitura sau un produs lactat (un iaurt cu fructe de exemplu), la cealalta sa consume neaparat un fruct. Asadar, copilul va manca cu placere placinta cu branza dulce, placinta cu fructe de sezon, clatite cu gem, clatite cu branza dulce, crema de zahar ars, Panacotta, papanasi fierti, iaurt, suflee de branza, chec, pandispan, tartine cu cascaval si felii de legume.
- Participarea la petreceri, chiar si cele pentru copii sau orice alt eveniment care pentru cei mici se traduce prin distractie nu trebuie sa insemne excese alimentare si incalcarea regulilor de alimentatie sanatoasa. in astfel de conditii, spune “nu” mai ales excesului de ciocolata, sucuri, mai ales cele cu adaos de zahar sau alimente potential alergene.