Problemele de somn si cauzele insomniei sunt multiple in timpul sarcinii. Proastele obiceiuri alimentare, mai ales cele dinainte de culcare, se numara printre cauzele dificultatilor legate de adormire si chiar de trezire pe timpul noptii. Ce alimente trebuie sa mananci pentru un somn linistit in sarcina?
Printre o serie de multe transformari pe care le resimte o femeie gravida se numara si somnul. Asa-numitele „dereglari” ale somnului isi fac simtita prezenta inca din primele saptamani de sarcina. Astfel, oboseala si somnolenta devin din ce in ce mai frecvente, fiind asociate cu lipsa somnului la orele de culcare si cu trezirile din timpul noptii. Aceste schimbari se vor accentua odata cu avansarea sarcinii, fiind evidente mai ales in ultimul trimestru de sarcina.
Cauzele acestor dereglari pot fi de ordin fizic (dereglarile hormonale, greata, nevoia frecventa de a urina, durerile de spate, cresterea volumului burticii si chiar miscarile fatului, care are alt program de somn decat al tau), dar si psihologic (anumite temeri cu privire la indatoririle ulterioare, grija pentru sanatatea fatului, frica de nastere etc.).
Solutii alimentare pentru un somn linistit
Multe femei insarcinate se plang ca au probleme legate de somn, uitand sa ia in calcul anumite obiceiuri nu foarte bune pentru sanatate. Este suficient sa respecti cateva reguli, pentru a-ti reeduca somnul. Primul lucru pe care trebuie sa-l ai in vedere este alimentatia din timpul cinei.
Medicii recomanda, pe cat posibil, sa se respecte orele de masa. Este bine sa mananci cu cel putin doua ore inainte de a te baga la somn, pentru ca stomacul tau sa aiba timp sa se goleasca si astfel tu vei fi mult mai linistita.
Masa de seara nu trebuie sa fie foarte copioasa si nici foarte bogata, pentru a nu cauza anumite probleme digestive, dar trebuie sa reprezinte un moment privilegiat de destindere, care sa te pregateasca pentru starea de bine dinaintea somnului. Pregateste-ti o cina lejera, cu alimente care favorizeaza somnul. Se stie ca anumite alimente contin melatonina, un hormon implicat in inducerea senzatiei de somn si triptofan, aminoacid esential cu rol important in functionarea sistemului nervos.
Alimentele bogate in amidon (paste, orez, cartofi, paine etc.) au reputatia de a produce un efect relaxant asupra organismului, ca de altfel si produsele lactate. Dovleceii, caisele, bananele, morcovii, spanacul, iaurtul si carnea de pui contin cantitati mari de potasiu, mineral care ajuta inima sa functioneze bine si, pe deasupra, are si efect relaxant asupra musculaturii.
Mierea este unul dintre alimentele recomandate pentru a combate problemele de somn. O cana cu lapte caldut indulcit cu miere, inainte de culcare, va face minuni, aducandu-l pe Mos Ene pe la gene pe negandite. Pestele si legumele sunt de asemenea recomandate in combaterea insomniilor. O portie de peste cu cartofi natur sau copti te va ajuta sa ai un somn odihnitor toata noaptea.
Ai grija sa eviti alimentele acide sau condimentate care favorizeaza refluxul gastro-esofagian, pana tarziu in noapte, alimentele ce contin cafeina (ciocolata, cafea, cola) si dulciurile (energizeaza). De asemenea, trebuie evitate mancarurile cu mazare sau fasole, caci baloneaza, dar si legumele precum castravetele, varza si ridichiile, caci sunt greu de digerat.
Hidratarea este esentiala
Hidratarea este esentiala pentru mentinerea sanatatii organismului. Umflarea membrelor datorata retentiei de lichide in organism pe timpul perioadei de graviditate te poate induce in eroare, fiind tentata sa diminuezi cantitatea de lichide pe care o bei. Trebuie sa stii insa ca este un raspuns normal al organismului in timpul sarcinii (bineinteles, daca nu este vorba de alte afectiuni), iar principala cauza este cresterea volumului sangelui si lichidului amniotic. O buna hidratare si o dieta echilibrata iti vor fi de ajutor. In aceasta perioada, hidratarea este esentiala pentru functionarea corecta a placentei si a sistemului circulator.
Recomandata este o apa minerala naturala plata, care sa aduca organismului saruri minerale esentiale. Este importanta distribuirea echilibrata a lichidelor pe tot parcursul zilei. Consumul de lichide trebuie sa se faca gradat, evitandu-se astfel incarcarea stomacului. Hidrateaza-te suficient pe timpul zilei. inainte de culcare nu trebuie sa bei foarte multa apa. E de preferat sa o bei cu cel putin o jumatate de ora inainte de a te baga in pat, pentru a evita trezirile dese in timpul noptii, pentru a merge la toaleta. Pentru favorizarea unui somn linistit si pentru inducerea unei stari de bine, sunt utile si anumite ceaiuri din plante medicinale, insa este necesar sa consulti medicul inainte de a le administra. Ceaiul de tei este recunoscut din cele mai vechi timpuri pentru efectul sau relaxant. La fel si cel de musetel, care are un usor efect sedativ.
Sfaturi mici, efecte mari
Vei observa ca in ultimele luni de sarcina somnul se va reduce atat cantitativ, cat si calitativ. De aceea, medicii recomanda sa adopti o pozitie de somn care sa asigure confort, atat tie, cat si bebelusului din burtica. Pentru a favoriza intoarcerea venoasa si implicit pentru a reduce riscul aparitiei edemelor gambiere (picioare umflate) se recomanda sa dormi cu precadere pe partea stanga, caci dispozitia vaselor de sange din organism este pe partea dreapta. Exista perne speciale pentru gravide, care sunt foarte utile, stiut fiind faptul ca circulatia venoasa este favorizata si in momentul in care picioarele sunt asezate mai sus decat corpul.