Burtica ta creste si miscarile bebelusului devin din ce in ce mai evidente. Sunt primele semne ca te apropii de sfarsitul celor noua luni magice de sarcina si de minunata intalnire cu micutul tau.
Ultima perioada de sarcina este una de emotii si schimbari datorita apropierii momentului nasterii. Fatul este activ si isi schimba pozitia des, insa miscarile lui devin mai greoaie pe masura ce creste si ocupa din ce in ce mai mult loc in uter. Plamanii si organele vitale continua sa se maturizeze si in ultimele saptamani copilul se aseaza in pozitia care va favoriza nasterea. Este bine sa discuti cu medicul tau despre toate problemele care te nelinistesc pentru a evita stresul si emotiile inutile. intalnirile cu acesta vor fi din ce in ce mai frecvente pe masura ce termenul se apropie si vei face o serie de investigatii medicale menite sa iti evalueze in mod corect starea de sanatate.
Profita de timpul care a mai ramas pentru a te odihni si a-ti pune gandurile in ordine. De asemenea, poti sa pregatesti din timp bagajul pentru maternitate, intreband in prealabil personalul medical cu privire la lucrurile necesare, pentru ca momentul nasterii sa nu te ia pe nepregatite. Poti, de asemenea, sa faci si cateva pregatiri pentru intoarcerea lui bebe acasa cumparand cateva dintre obiectele strict necesare insa nu exagera, bebe nu are nevoie de foarte multe lucruri in primele saptamani de viata.
Saptamana 25 de sarcina
Ai intrat deja in trimestrul al treilea al sarcinii. Bebelusul continua sa creasca si este probabil foarte activ. Greutatea lui depaseste acum 600 de grame si probabil ca lungimea este peste 30 cm. Are perioade se somn si veghe care, de cele mai multe ori, sunt exact opusul programului tau asa ca probabil atunci cand te asezi in pat pentru a te odihni miscarile celui mic sunt foarte vioaie. Oasele incep sa se intareasca, structura coloanei vertebrale ajunge la 33 de inele, 150 de articulatii si peste 1000 de ligamente si se pare ca papilele gustative ale micutului incep sa poata diferentia anumite gusturi. Pielea lui este in continuare fragila iar grasimea continua sa se acumuleze sub piele, unghiile sunt formate iar ochisorii se vor deschide in curand. in plus, vasele de sange ale ficatului se dezvolta sin ce in ce mai mult.
Saptamana 26 de sarcina
Bebelusul din burtica are in jur de 800 de grame si o lungime de 33 de centimetri. Exerseaza miscari de respiratie in mod regulat pentru a-si pregati plamanii pentru viata de afara, activitatea creierului se intensifica si se pare ca are dezvoltat simtul auzului si al vazului, reactionand la zgomote si lumina iar simtul tactil este in continua expansiune. Daca este baietel testiculele lui incep deja sa coboare in scrot. Sistemul circulator devine pe deplin functional iar cordonul ombilical se adapteaza pentru a asigura cantitatea necesara de nutrienti si oxigen.
Saptamana 27 de sarcina
Cantareste in jur de 900 de grame, iar pielea ii este ridata din cauza timpului petrecut in lichidul amniotic insa este protejata de vernix. Creierul si plamanii se dezvolta in continuare rapid, iar daca s-ar naste acum ar avea 85% sanse de supravietuire.
Saptamana 28 de sarcina
Are 35 de centimetri si greutatea lui se apropie de un kilogram. Musculatura i se intareste poate avea par pe cap iar genele si sprancenele sunt bine conturate. Activitatea cerebrala este intensa, fiind perioada in care se contureaza circumvolutiunile creierului. Sunt specialisti care spun ca bebelusii incep sa viseze chiar din aceasta saptamana. in plus, multi bebelusi obisnuiesc sa isi suga degetul inca din aceasta perioada.
Saptamana 29 de sarcina
Dimensiunea capului este acum normala in raport cu corpul si a depasit deja un kg. Din ce in ce mai multe organe incep sa devina autonome pentru a sustine buna functionare a corpului. Specialistii spun ca este receptiv la sunetele si vocile pe care le aude si poate chiar sa le recunoasca dupa nastere.
Saptamana 30 de sarcina
Bebe are in jur de 37 de centimetri si cantareste aproximativ 1,4 kilograme. Este receptiv la stimuli iar creierul, scheletul, muschii si plamanii continua sa se maturizeze.
Saptamana 31 de sarcina
Se pare ca ochisorii lui reactioneaza la lumina iar depozitele de grasime menite sa il protejeze ii dau un aspect rozaliu. Este pe cale sa depaseasca 1,5 kg si creste in continuare iar plamanii devin capabili sa functioneze in mod autnom.
Saptamana 32 de sarcina
Fatul are acum 40 de centimetri si cantareste 1800 de grame. Miscarile lui devin mai greoaie din cauza dimensiunii lui si locului care i-a mai ramas in uter insa mai trebuie sa creasca.
Saptamana 33 de sarcina
Copilul cantareste 2 kilograme si s-a asezat sau urmeaza sa se aseze cu capul in jos pentru a se pregati de nastere.
Saptamana 34 de sarcina
In aceasta saptamana de sarcina bebe depaseste 2 kilograme si are o lungime de aproximativ 42 centimetri. Sistemul imunitar se pregateste pentru a infrunta situatiile pe care le va intalni dupa nastere. Chiar daca oasele sunt formate totusi oasele craniului sunt inca moi si se vor intario si se vor suda abia dupa nastere.
Saptamana 35 de sarcina
In interiorul corpului lui se fac ultimele pregatiri pentru ca el sa fie capabil sa supravietuiasca in lumea de afara. Ficatul si rinichii sunt functionali. Dimensiunile lui fac burtica sa fie mare si te vei simti mai greoaie si mai obosita. in plus, poti observa si o usoara dificultate in respiratie datorita marimii abdomenului.
Saptamana 36 de sarcina
Bebe are deja 45 de centimetri si peste 2,5 kg, ocupand o mare parte din burtica. Acum miscarile lui sunt evidente si la exterior, caputul, cotul sau piciorusul imprimandu-si forma pe suprafata burtii.
Saptamana 37 de sarcina
Greutatea lui poate atinge sau depasi 3 kg si de regula, in acesta perioada incepe sa coboare in pelvis fapt care va diminua tensiunea de la nivelul abdomenului superior. Se pare ca dupa aceasta saptamana nasterea lui bebe ar putea fi considerata la termen el fiind capabil sa supravietuiasca fara probleme din saptamana 38.
Saptamana 38 de sarcina
Creste in continuare in greutate si, asa cum am spus nasterea poate surveni chiar si in aceasta perioada. El castiga aproximativ 28 de grame pe zi iar abilitatile motorii se dezvolta. Daca in burta ai o fetita trebuie sa stii ca acum labiile sunt complet formate.
Saptamana 39 de sarcina
Bebelusul continua sa creasca apropiindu-se de dimensiunile si greutatea pe care le va avea la natere. Pielea lui e curata iar plamanii sunt din ce in ce mai capabili sa respire. Prin placenta copilul primeste anticorpi care ii ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva infectiilor in primele 6 luni de viata.
Saptamana 40 de sarcina
Bebelusul se poate naste in aceasta saptamana insa sunt si cazuri in care nasterea mai intarzie una sau chiar doua saptamani. Sistemul sau imunitar continua sa se maturizeze si are acum o greutate de aproximativ 3,4 kilograme si o lungimea de 51 de centimetri. Momentul marii intalniri dupa sarcina se apropie si emotiile cresc in intensitate.