Eruptia dentara este un fenomen pe care il experimenteaza toti copiii, majoritatea avand primul dintisor in jurul varstei de 6 luni. Sunt copii carora incep sa le apara primii dinti de la 3 luni, iar setul de dinti temporari se completeaza pana in jurul varstei de 30 de luni.
Este important de retinut ca in aceasta perioada se pierde imunitatea pasiva, datorata anticorpilor transmisi de la mama, in perioada intrauterina, dar expunerea la o mare varietate de germeni continua. Din cauza acestei coincidente, eruptia dentara este de obicei considerata ca si cauza pentru tulburarile de somn si in obiceiurile alimentare ale sugarilor, pentru rinoree, hipersalivatie, bubite sau roseata pe piele, agitatie si diaree, probleme care survin in aceasta perioada.
Atentie! Eruptia dentara nu cauzeaza simptome sistemice, adica scaderea ingestiei de lichide, obstructie nazala, diaree, varsaturi, tuse, eruptii cutanate sau febra mai mare de 38,9° C.
Dentitia primara cuprinde 20 de dinti, dintre care 8 incisivi, 4 canini si 8 molari. Incisivii centrali inferiori erup primii si molarii ultimii. Dintii erup in perechi, de obicei apar primii dintii inferiori, si apoi corespondentii lor superiori si, de cele mai multe ori, eruptia dentara este mai precoce la fetite decat la baietei. In medie, un copil dobandeste cate un dinte pe luna, intre 6 si 30 de luni de viata, iar numarul mediu de dinti pe care il are, sub 24 de luni, este egal cu varsta (in luni) minus 6.
Prematurii dobandesc primii dinti mai tarziu, ca varsta cronologica, dar la aceeasi varsta postconceptuala ca si copiii nascuti la termen. |n cazuri rare, pot exista unul sau doi dinti de la nastere sau eruptia primului dinte sa inceapa in primele saptamani de viata, dar, daca nu interfereaza cu alimentatia sau daca nu este foarte mobil, cu risc de a fi aspirat in plamani, de obicei nu pune probleme deosebite.
Reguli de urmat
• Curata-i copilului frecvent fata cu un servetel, pentru a indeparta secretia salivara in exces si pentru a preveni aparitia iritatiilor si eczemei faciale
• Da-i ceva sa mestece, fie un inel de cauciuc special pentru eruptia dentara (de evitat cele pline cu lichid, pentru ca au risc de a se sparge, de a se contamina cu bacterii sau de a se scurge lichidul), fie o batista uda (ai grija sa o speli dupa fiecare utilizare), pe care ai tinut-o la frigider timp de 30 minute (nu la congelator, pentru ca nu vrei sa-i invinetesti gingiile si asa inflamate)
• Niciodata nu-i lega de gat un inel pentru gingii, ar putea sa se agate de ceva si sa se stranguleze.
•Maseaza-i gingiile cu un deget curat sau infasurat in tifon steril sau intr-o batista foarte curata, exista gel special pentru gingii, precum si perie detar pentru gingiile bebelusului.
• Daca este foarte agitat, poti sa-i dai paracetamol, in doze corespunzatoare pentru greutate, dar mai intai vorbeste cu medicul tau pediatru.
Niciodata!
• Nu-i pune aspirina sau alte medicamente pe gingie!
• Nu-i da medicamente antalgice, de uz stomatologic, folosite la adulti!
Masuri de igiena dentara la bebelusi
Igiena dentara ar trebui sa inceapa inca inainte de eruptia primului dintisor pe arcada, cu masajul si curatarea zilnica a gingiilor cu o periuta de dinti moale (periuta degetar) si cu apa (fara pasta de dinti). Nu lasa copilul sa adoarma cu biberonul in gurita, pentru ca zaharul ataca smaltul dentar si cauzeaza carii dentare precoce. Caria dentara ramane, insa, una dintre cele mai frecvente boli ale copilariei, Centers for Disease Control and Prevention (CDC) demonstrand ca mai mult de 25% din copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 5 ani si 50% din copiii cu varsta intre 12 si 15 ani au carii dentare.